На всички ни е досаден навикът да пием лекарства - но понякога просто се налага. И освен да следваме предписанията на лекаря, както и тези от листовката, е добре да сме наясно и с едно друго правило, което може да повлияе на ефективността на медикаментите, които приемаме.

6 лекарства, които не трябва да смесваме с млечни продукти

6 лекарства, които не трябва да смесваме с млечни продукти

Причината е основателна

Някои от тях не трябва да се пият със сутрешното (или следобедното) кафе, защото както то оказва влияние върху храносмилателната система, така има ефект и върху усвояването на активните вещества. Ето за кои конкретни групи медикаменти важи най-вече това.

За щитовидната жлеза

Нарушенията в нейното функциониране са все по-често срещани и се регулират най-вече с приема на хормонални препарати. В повечето случаи те се пият сутрин на гладно и ако имаме навик да пием и кафе преди закуската си, трябва да оставим малко времеви интервал между него и лекарството.

Според различни изследвания, едновременният им прием може да намали ефективността им дори наполовина. А това няма как да не се отрази на назначеното ни лечение.

Снимка 668953

Източник: iStock

Срещу простуда и алергии

Антихистамините и лекарствата с ибупрофен или парацетамол се срещат във всяка домашна аптечка. Но ако се нуждаем от техния прием, по-добре да не бъде заедно с кафето. Някои от тях съдържат и веществото псевдоефедрин, което е стимулатор на нервната система - точно както кофеина.

И това предозиране може да доведе до прекомерна стимулация на централната нервна система, а оттам и до симптоми като тревожност или безсъние.

За диабет

Ако пием кафето си с мляко и захар, това води до повишаване на нивата на кръвна захар. Така може да повлияе на ефективността на лекарствата за диабет. Също така различни изследвания посочват, че кафето попринцип не е препоръчително, ако страдаме от това заболяване. 

За Алцхаймер

Това невродегенеративно заболяване не е лечимо, но проявите му се повлияват от приема на конкретни лекарства. И активните вещества в тях не взаимодействат добре с кофеина, който затяга бариерата между кръвта и мозъка и допуска по-малка част от тях до местата, където трябва да окажат своето влияние, пише Health.com.

Снимка 668955

Източник: iStock

За остеопороза

Това е заболяване, което прави костите тънки и чупливи, а лекарствата за него трябва да се приемат на гладно и на отстояние от сутрешната доза кафе, защото може да намали ефективността им дори наполовина.

Добавки преди тренировка - от кои има смисъл и от кои не

Добавки преди тренировка - от кои има смисъл и от кои не

Докато от някои добавки има полза, то други може да навредят

Антидепресанти

Все повече хора имат нужда от тях, затова е важно да знаем как да ги приемаме правилно, за да има ефект. Повечето активни съставки в този тип лекарства се метаболизират различно, когато се приемат заедно с кофеин. Освен това комбинацията им може да доведе до засилване на симптомите като безсъние и аритмия.