Ракът е група от заболявания, характеризиращи се с неконтролируем клетъчен растеж. Има над 100 различни вида рак, като всеки от тях е класифициран по типа клетка, която първоначално е засегната. Някои от тях се лекуват много по-трудно от други.

Рак, ракови заболявания, изкуствени подсладители и каква е връзката помежду им

Има ли връзка между рака и изкуствените подсладители

Какво сочат данните от ново изследване

Всяка година в САЩ се диагностицират около 21 600 нови случая на рак на хранопровода. В Обединеното кралство са около 9300. Ракът също има една от най-ниските нива на преживяемост - само 19% от пациентите оцеляват пет или повече години, пишат от Daily Mail.

Наскоро изследователи от Обединеното кралство откриват, че лекарства, наречени инхибитори на фосфодиестераза тип 5 (PDE5), които включват и виаграта, могат потенциално да подобрят доколко пациентите с рак на хранопровода реагират на химиотерапия. Надеждата е, че в крайна сметка ще помогнат и при лечението на други видове рак.

Снимка 590009

Източник: iStock

"Ракът на хранопровода е труден за лечение, тъй като около 80 % от хората не реагират на химиотерапия", казва Тим Ъндърууд, професор по стомашно-чревна хирургия в университета Саутхемптън, който ръководи новото изследване.

Проучването, публикувано в списанието Cell Reports Medicine, предполага, че инхибиторите на PDE5 могат да подобрят резултатите за пациентите.

Лекарствата действат върху гладката (неволна) мускулатура, като я карат да се отпусне. В случай на импотентност, това помага на гладката мускулатура в стените на кръвоносните съдове да се отпусне и разшири, увеличавайки притока на кръв към пениса.

Снимка 590008

Източник: iStock

При рак лекарствата помагат чрез насочване към клетки, наречени фибробласти. Фибробластите помагат за образуването на здрава съединителна тъкан, която осигурява основната структура на органите и човешката тъкан. Въпреки това, раковите клетки изпращат химически сигнали, които развалят фибробластите и променят природата им.

Меланома, рак на кожата, слънцезащита и тревожните прогнози на учените

Когато слънцето не е наш приятел

Тревожно изследване за рака на кожата

Така фибробластите започват да приличат на гладката мускулатура, като по този начин поддържат растежа на рака и изграждат устойчивостта му към химиотерапия.

Снимка 590010

Източник: iStock

Лекарствата инхибитори на PDE5 отпускат структурата на раковите фибробласти, което означава, че вече не могат да помогнат на тумора да процъфтява и да расте.

Нитрити, нитрати, консервантите в обработените меса и повишеният риск от рак

Има ли връзка между рака и обработените меса

И защо да ги избягваме

Когато екипът от Саутхемптън тества лекарства инхибитори на PDE5 върху ракови клетки в лабораторията и върху мишки, те откриват, че химиотерапията е ефективна в 75% от случаите, в сравнение с обичайните 20% при пациентите с рак на хранопровода. Екипът се надява скоро да започне изпитания върху хора.