Днес, 26 юли, официално се откриват Летните Олимпийски игри в Париж. През следващите дни над 10 000 спортисти ще покажат най-доброто от себе си в опит да спечелят заветния златен медал.

Салма Хайек с олимпийския огън - емоциите на актрисата преди Олимпийски игри 2024

Салма Хайек с олимпийския огън - емоциите на актрисата преди Олимпийски игри 2024

Част от една дългогодишна традиция

Разбира се, по-популярните спортове като тенис, футбол и лека атлетика ще привлекат повече зрители от някои други, но това едва ли ще повлияе на мотивацията на спортистите.

Особено за танцьорите в стил брейк. Просто защото брейкденсингът за първи път ще е част от олимпийските игри. Това ще отвори огромна възможност пред най-добрите в този спорт да покажат пред света на какво са способни.

Брейкингът, както още е известен, води началото си от 70-те години на миналия век, когато се заражда по улиците на Бронкс, един от кварталите на Ню Йорк. Той е тясно свързан с хип-хоп културата, а танцьорите правят така, че гравитацията да изглежда като несъществуваща поне за миг.

Всъщност за първи път брейкденсингът бе представен пред широката публика през 2018 г. на Младежките Олимпийски игри в Буенос Айрес, Аржентина. Там според NBC Olympics е събрал наистина голяма гледаемост - цели 1 милион зрители.

"Това е шанс за нас да растем и да образоваме хората на брейкинг", казва пред NBC Olympics Джефри Луис, който е известен с псевдонима си B-Boy Jeffro. Освен брейкденсинга, на Олимпийските игри в Париж ще видим спортове като сърфинг, скейтбординг и спортно катерене, които направиха дебюта си на предните Игри в Токио.

анкета

Колко златни медала ще спечелят българските спортисти на Летните Олимпийски игри в Париж?

Виж резултати

Нито един 26.3%

Поне един със сигурност 29.3%

Минимум три 24.0%

Няма значение, правят ни горди само с участието си 20.4%

Състезанието по брейкденс ще бъде разделено на две събития. На 9 август на La Concorde Urban Park ще излязат дамите, които ще демонстрират своите умения. На 10 август пък ще бъде ред на мъжете.

Общо 16 жени и 16 мъже ще се изправят очи в очи в солови битки, за да определят кой е по-добър. Всеки един от участниците ще трябва да импровизира танците си и да ги съобразява с музиката, която диджеят пуска. А специално подбрано деветчленно жури ще оцени изпълненията им.

Сред критериите, по които ще бъдат оценяване участниците, са музикалност, оригиналност, техника и цялостно изпълнение, пише ESPN.

Според The Associated Press, на Летните Олимпийски игри в Париж състезателите, за които трябва да следим са Виктор Монталво (B-boy Victor), който е на 30 години и ще защитава цветовете на САЩ, Съни Чой (B-girl Sunny), който е на 35 години и също е част от отбора на САЩ.

Преди Wimbledon и Олимпийските игри в Париж - новите висини в кариерата на Виктория Томова

Преди Wimbledon и Олимпийските игри в Париж - новите висини в кариерата на Виктория Томова

Какво очаква от представянето си на корта това лято тенисистката

27-годишният Филип Ким (B-boy Phil Wizard) пък ще се опита да донесе първи медал за Канада в брейкденсинга, докато 17-годишната Доминика Баневич (B-girl Nicka) ще представя Литва. За съжаление, обаче България няма да има представител по брейкденс в Париж.