Приблизително 6.8 милиарда защитни маски за еднократна употреба се използват всекидневно по целия свят. Пътят на много от тях завършва в реки и океани, което се оказва пагубно за природата.

Животните в дивата природа, употребяваните защитни маски и колко опасни са за тях

Защо да режем ластиците на употребяваните маски

Да направим нещо добро за животните

Ако са изработени от полиестер или полипропилен, те не могат да се разложат в околната среда в продължение на стотици години.

Затова и е напълно логично да се търси решение на проблема. Според австралийски учени, носените вече маски за еднократна употреба могат да бъдат използвани в строителството на пътища.

Снимка 517663

Източник: iStock

Изследователите от Кралския технологичен институт предлагат нарязани на ивици маски да се смесват с рециклиран бетон, който се прави от строителни отпадъци, пише The Guardian.

Според водещият автор, д-р Мохамад Сабериан, тази смес може да направи пътищата по-здрави, отколкото ако за изграждането им се използва само рециклиран бетон. Причината е, че маските за еднократна употреба съдържат пластмаса, и по-специално полипропилен, който се разгражда трудно.

Снимка 517664

Източник: iStock

Според учените за един километър двулентов път ще са необходими три милиона маски и това ще предотврати изхвърлянето на 93 тона отпадъци на сметището.

Пластмасовите бутилки, рециклирането им и как се използват за направата на пътища в Южна Африка

Път от пластмасови бутилки

Втори живот за вредния отпадък

Специалистите допълват, че употребяваните маски могат да се използват за изграждането и на тротоари. Проучването е публикувано в списание Science of the Total Environment.