Маските за еднократна употреба, които спасяват човешки животи по време на пандемията, се оказват смъртоносна опасност за дивата природа.

Коронавирусът, защитните маски и експериментът, който доказва колко точно ни предпазват те

Пазят ли ни маските от коронавируса

Японски учени правят уникален експеримент, за да разберат

Те са навсякъде - по тротоарите, в реките и плажовете на всички континенти и, ако са изработени от полиестер или от полипропилен, не могат да се разложат в околната среда в продължение на стотици години.

Примерите за страдащи за животни идват един след друг. Макаци са забелязани да дъвчат ластиците на изхвърлени маски в околните хълмове на столицата на Малайзия Куала Лумпур, като е имало риск да се задушат.

Снимка 515015

Източник: iStock

В Англия организацията за защита на птиците RSPCA помогна на чайка, чиито крачета останали оплетени в продължение на седмица в Челмсфорд. Ластиците от маската се оплели около краката на птицата и ставите ѝ се подули, пише MSN.

Французи открили мъртъв рак, попаднал в маска през септември. Всъщност, най-сериозни вреди изхвърлените маски и латексови ръкавици причиняват в моретата и океаните. Над 1.5 милиарда маски са се озовали в океаните миналата година, което представлява натоварване с допълнителни 6 200 тона пластмасови отпадъци, според екологичната организация OceansAsia.

Снимка 515014

Източник: iStock

Въпреки че все повече хора предпочитат маски за многократна употреба, мнозина все още избират тези за еднократна. Природозащитници призовават хората да им режат ластиците, за да намалят риска животните да се оплетат в тях.

OceansAsia пък иска правителствата да увеличат глобите за безразборно изхвърляне на отпадъци и да насърчат използването на маски за многократна употреба.

Микропластмасата, наличието й в храната ни и кои продукти са абсолютни рекордьори

Храната рекордьор по съдържание на микропластмаса

И жителите на кои държави са най-застрашени

"Маските няма да изчезнат скоро и като ги изхвърляме безотговорно, могат да застрашат околната среда и животинския свят, изтъква Ашли Фруно от азиатския клон на организацията PETA - Хора за етично отношение към животните пред AFP.