"В подножието на Родопите, в малкото село Момчиловци, всяко лято се събират стотици китайски туристи. Те идват за фестивал, посветен на местното кисело мляко - продукт с легендарна слава за здраве и дълголетие, който от години е хит в Китай", пишат от Reuters.
На мегдана звучи родопска гайда, певици в шарени носии пеят народни песни, а слънцето озарява пъстрия празник. Местни производители на мляко и сирене - някои от тях дори говорещи китайски, предлагат дегустации и продукти за продажба.
"Българското кисело мляко е много популярно в Китай, затова искаме да опитаме оригинала", казва 37-годишният Гъ Лин, който е турист от Китай.

Източник: iStock
Любопитството на китайците към Момчиловци започва през 2009 г., когато китайска млечна компания внася уникалната бактерия от местното мляко. Днес продуктът ѝ, носещ името Mosilian, е сред най-продаваните в китайските супермаркети.
Още в началото на XX век българският микробиолог Стамен Григоров и руският зоолог Иля Мечников доказват, че киселото мляко е ключ към дълголетието на българите. "Българското кисело мляко съдържа Lactobacillus bulgaricus и други уникални бактерии, които укрепват имунитета и удължават живота", цитират от Reuters проф. д-р Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН.

Източник: iStock
Традицията в Родопите е жива и днес. "През пролетта, когато животните пасат свежа трева, киселото мляко има специфичен вкус. А през есента, когато тревата е суха, млякото става по-гъсто", разказва Димитър Данчев, четвърто поколение животновъд.
А за 95-годишната Митра Парева тайната на дълголетието е проста: "Киселото мляко ми е всеки ден на масата. Първото нещо, което ям, е хляб и мляко."
Striker
на 04.09.2025 в 16:27:10 #2Не китайски, а японски туристи. Не бъркайте прошляците с птичи грип и Ковид-19 с японците. Традицията в Япония е още от 80-те.
torbalan
на 03.09.2025 в 21:12:25 #1Супер си е, ама върви със Софийска баница…