Този уикенд се очертава доста дълъг, защото приятно се съчетава с трите почивни дни по Коледа. На самите празници вероятно ще предпочетем да бъдем у дома, със семейство и приятели. Ако пък смятаме да бъдем някъде далеч, със сигурност вече знаем къде.

Но съботи и недели ще има и през 2019 г., затова ето още една идея как да намерим спокойствие от лудницата на града. 

Сапарева баня се намира с Югозападна България, близо до Кюстендил. Разстоянието от София е едва около 70 км, а от Пловдив - 150 км.

Снимка 396480

Източник: Facebook / Sapareva banya Municipality

Населеното място се развива все повече и повече, а възможностите за настаняване са предимно в къщи за гости, като има и няколко хотела в центъра. А ето какво трябва да видим на място.

Гейзерът

В центъра на града се намира най-горещият гейзер в цяла континентална Европа. Минералната вода извира от дълбочина 73 метра и се издига на височина, която може да достигне цели 18 метра.

Тя има мирис на сероводород, а температурата е около 100-105 градуса. Притежава лечебни свойства, както и тази от останалите минерални извори в населеното място.

Снимка 396458

Източник: iStock

Ако днес гейзерът е най-голямата забележителност на Сапарева баня, то преди десетилетия се е използвал за варене на картофи. За първи път бликва при сондаж през 1957 г., а с годините вдъхновява и собственици на местни заведения да включат в менюто си специалитет "Гейзера", който представлява няколко вида месо на шиш.

Минерални басейни

Минералната вода е най-голямата ценност на Сапарева баня и именно тя превръща малкия град в добре позната туристическа дестинация за българи и чужденци. Независимо дали търсим лек за различни болежки, или просто искаме да сe поглезим и да релаксирамe, тук има нещо за всеки.

В града се намира санаториум, в който с минералната вода се лекуват заболявания на кожата, нервната система и опорно-двигателния апарат. Басейнът е достъпен за всички желаещи.

Снимка 396481

Източник: Facebook / Georgi Iliev

Най-посещаваното място в Сапарева баня безспорно е аква клуб "Котвата". Там има няколко външни басейна (както с гореща минерална вода, така и с по-хладка - за плуване), вътрешен басейн, горещи джакузита, СПА център със сауни, парни бани и масаж.

Аква клубът работи ежедневно и през цялата година. А точно в студените зимни дни най-голямото удоволствие е да се потопим в горещата минерална вода на външния басейн, докато температурата на въздуха е около и под нулата

Паничище

Ако ни стане прекалено топло от цялата тази минерална вода, можем да се разхладим с малко зимни спортове в Паничище, което е само на три километра от Сапарева баня. 

Градът е подходящ за посещение както през зимата, така и през топлите месеци. Тогава можем да си организираме и планински преход, който минава отново през Паничище и стига до Седемте рилски езера.