Времето си е типично пролетно - променливо и непредвидимо, но уикендът вече е на един петък разстояние. Затова е добре да сме заредени с идеи как и къде да го прекараме. Ако малко вятър или дъжд не могат дa ни изплашат, се отправяме към Западна България, където се намира едно село, което ще ни изненада приятно.

Името му е Гара Лакатник и е на няколко километра от другото, по-старо село - Лакатник. То се намира в Софийска област, община Своге. Разстоянието от столицата е само 40 км., от Пловдив - 211, а от Плевен - 105 км.

Най-удобно е да пътуваме с кола или с влак, като в населеното място има ЖП гара, около която всъщност възниква то. Можем да отседнем в някоя от къщите за гости в селото, след което да се отправим на дълга разходка из околностите, която определено може да ни измори.

Снимка 416133

Източник: Facebook / Милен Костов

Лакатнишки скали

Село Гара Лакатник е разположено на 550 метра надморска височина в Стара планина, в Искърското дефиле, и е оградено от високи скали. Името на населеното място идва от завоя, който прави река Искър именно там - той наподобява на сгънат лакът. 

Лакатнишките скали са част от Природен парк Врачански Балкан и още през 1989 г. са обявени за защитена местност. Те са с различна височина, като на места достигат до 250 метра над нивото на реката. Техните пластове са почти вертикални, а от вятъра и други метеорологични условия в тях сe образуват различни скални форми.

Снимка 416175

Източник: Facebook / Борис Кръстев

Освен това, има редица карстови пещери, сред които най-известната е Темната дупка. Скалите сa изградени от червени пясъчници и варовици. Те са един от най-посещаваните обекти за скално катерене в България. Има няколко маршрута за обхождане им, които са с различна степен на трудност.

На 300 метра височина има една малка, червена къща, която се вижда отдалеч, но може да се достигне само с катерене и въже - това е алпийският заслон "Орлово гнездо". На върха на Лакатнишките скали пък е поставен кръст в памет на загиналите алпинисти и планинари.

Снимка 416177

Източник: Facebook / Лакатник /Lakatnik

Точно срещу кръста пък е мястото на голям, масивен паметник, изграден от каменни блокове, за да напомня за загиналите в Септемврийското въстание през 1923 г. Освен двата паметника, на върха на Лакатнишките скали ни очаква и страхотна гледка към дефилето и селото, на която можем да се любуваме с часове. Някои решават да го правят и с дни и опъват палатките, за да пренощуват нависоко. Именно този пейзаж неведнъж е вдъхновявал и Христо Ботев.

В подножието на скалите пък, точно под пещерата Темната дупка, се намира и карстовият извор Житолюб, в които се сливат две подземни реки. В непосредствена близост има и ресторант, в който можем да заредим сили преди изкачването или да починем след него.

Снимка 416179

Източник: Facebook / Хидрогеология, подземни води, узаконяване на сондажи, кладенци и извори

От карстовия извор започва и един от най-предпочитаните маршрути в района - гара Лакатник-село Миланово-хижа Пършевица.