Лятната отпуска е времето ни за забавления и пълноценна почивка. Вероятно на мнозина се е случвало покрай всички вълнения по време на морската ваканция, да забравим да отмием слънцезащитния крем от тялото си преди сън. Или да си признаем, просто сме решили да пропуснем тази стъпка, тъй като вече твърде много ни се е доспало в края на деня. Дали обаче като не отмием слънцезащитата от тялото си, си правим лоша услуга и вредим на кожата?

Как правилно да ползваме слънцезащитните продукти

5 заблуди за слънцезащитните продукти, на които да не вярваме

И как правилно да ги използваме

Оказва се, че дори и да оставим слънцезащитния крем през нощта, нямаме повод за притеснение.

Единственият негативен ефект, който може да усетим, е на сутринта кожата ни да е по-суха и със запушени пори. И за да дадат още по-убедително уточнение, дерматолозите потвърждават, че "никакви вредни химикали" не проникват надълбоко в кожата, дори и да не отмием слънцезащитата преди лягане.

Снимка 580430

Източник: iStock

А запушените пори са всъщност нормална реакция на кожата, когато естествената мазнина няма как да си проправи път към повърхността, тъй като сме нанесли козметичен продукт.

Меланома, рак на кожата, слънцезащита и тревожните прогнози на учените

Когато слънцето не е наш приятел

Тревожно изследване за рака на кожата

Въпреки че да оставим слънцезащитния крем върху тялото си през нощта все пак не е препоръчително, можем да сме спокойни, че ако ни се случи инцидентно, не е сериозен повод за тревоги, пише lifehacker.