В последните десетилетия все повече хора осъзнаха нуждата от добра слънцезащита и пагубните ефекти, които слънчевата радиация има върху кожата. Въпреки това ново изследване ни дава нови поводи за тревога.

Снимка 568370

Източник: iStock

До 2040 г. новите случаи на меланома ще са се увеличили с 50%. 68% повече ще са случаите на смърт в следствие на развитието на рак на кожата.

Изследването е дело на Международната агенция за проучвания в областта на онкологичните заболявания и е публикувано в JAMA Dermatology.

Снимка 429505

Източник: iStock

Последните реални данни, които агенцията споделя, са от 2020 г., когато са регистрирани 325 хил. нови случая на меланома и 57 хил. починали от рак на кожата. Най-висок риск от развитието му имат жителите на Австралия и Нова Зеландия.

Според проф. Дейвид Уайтмън - един от авторите на изследването, увеличаващият се брой на хората, които ще починат от меланома в следващите десетилетия, се дължи на застаряващото население. "Най-ясното обяснение за това е, че възрастните хора тепърва ще плащат цената на слънчевите си бани отпреди години", казва Уайтмън пред Guardian.

Снимка 566906

Източник: Instagram / alessandraambrosio

Най-засегнати от този тип раково заболяване са жените до 50 и мъжете над тази възраст. При жените меланомата се появява най-често по краката, докато при мъжете - по гърба, главата и врата.

Слънцезащитен крем, спрей, SPF, срок на годност и признаците, че вече не действат

Как да познаем дали SPF лосионът ни действа

И как да го съхраняваме

Учените напомнят, че превенцията е най-сигурният начин да се предпазим от него. Целогодишното използване на слънцезащитни продукти, избягването на слънцето в обедните часове през лятото, както и редовните прегледи при дерматолог, са най-честите им препоръки.