Видът тренировки, които изпълняваме, зависи най-вече от това каква е целта, която искаме да постигнем - това всеки го знае. Погрешно е обаче схващането, че ако искаме да отслабнем, трябва да правим кардио, а тренирането с тежести е само за мъже и за трупане на големи мускули.

FitXR и защо все повече жени избират VR фитнес тренировки

Какво привлича жените към VR очилата

Една неочаквана тенденция

В последните години силовите тренировки стават все по-популярни и сред жените, и сред мъжете. Според някои, това се дължи на променения начин на спортуване по време на пандемията, когато често бе със собствено тегло или с ластици например, както и на по-добрата осведоменост за ползите от цялостното развиване на телесната мускулатура. И дамите вече знаят, че не е задължително да заприличат на културисти, ако вдигат гири или щанги.

Според годишно проучване в списанието на Американския колеж по спортна медицина, силовите тренировки със свободни тежести са втората най-популярна фитнес тенденция за 2023 г., след технологиите за следене прогреса като смарт часовници и гривни.

Снимка 628011

Източник: iStock

Силовите тренировки ни дават наистина много. Характерното за тях е свиването на мускулите. А при аеробните упражнения например целта е повишаване на сърдечната дейност. И тук не говорим само за вдигане на тежести, а и за упражнения със съпротивителни ленти, пилатес и дори йога. 

Укрепването на мускулите, което постигаме, има редица ползи за здравето ни - като защита от диабет, подобряване на здравето на костите и по-добра подвижност с напредване на възрастта. Когато силовите тренировки са добавка към аеробните, това намалява риска от по-ранна смъртност вследствие на сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак на белия дроб и други с между 10 и 17%.

За по-добър секс и три минути тренировки са достатъчни

Само три минути за по-добър секс

Мъжете знаят защо

Силовите тренировки са страхотна алтернатива за всички, които искат да отслабнат, но не им се тичат километри на пътеката. Те забързват метаболизма и карат тялото да изгаря по-ефективно калории до цели три дни след това. С напредването на възрастта този тип упражнения стават все по-важни, защото се наблюдава загуба на мускулната маса, а това води до затруднения и при изпълнение дори на най-обикновените ежедневни дейности, предава NBC News.