Вече не е задължително да носим маски навън, но трябва да го правим в магазини, градски транспорт и други затворени помещения. Ако имаме желание, разбира се, можем да се разхождаме по-защитени и по улиците. Но когато е топло, това води след себе си и голям дискомфорт.

Не говорим само за затрудненото дишане и жегата, а и за различните кожни раздразнения, които се появяват по лицето. За да избегнем това неприятно последствие и да продължим да бъдем защитени, ето няколко съвета, които е добре да спазваме.

Първото и най-важно правило е да сменяме редовно еднократните маски и да почистваме тези за многократна употреба след всяко носене. Това е най-добре да става с топла вода и сапун. Така намаляваме риска от раздразнения заради замърсяването на маските.

Снимка 479894

Източник: iStock

Дамите е добре да не носят тежък грим, когато трябва да са с маска, защото това още по-вече запушва кожата и не й позволява да диша. Кремът със слънцезащитен фактор обаче е все така задължителен, защото вредните слънчеви лъчи минават и през маската.

Вече има и специален термин - maskne. Това е акне, предизвикано от носенето на маска. Много по-вероятно е да възникне при хора, които принципно страдат от акне и пъпките не са непознати за тях, а ситуацията просто се влошава от маските. Но и тези, които принципно нямат подобен проблем, могат да се сблъскат с него.

Снимка 479895

Източник: iStock

Изпотяването и влажността, които се създават под маската, запушват порите и така се появяват неприятните пъпки. Като най-добра, но не на 100% ефикасна профилактика, дерматолозите препоръчват внимателното измиване на лицето с почистващ продукт - преди да излезем навън и след като сме носили маската, пише Huffington Post.

Ако имаме проблемна кожа, е по-добре да заложим и на по-тънка маска. A под нея може да нанесем салицилова киселина или специален козметичен продукт за третиране на пъпки - върху проблемните области около устата и брадичката. По този начин минимизираме възможността за поява на нови пъпки.

Маските, носенето на очила и как да не се запотяват стъклата

Как да не ни се запотяват очилата, докато сме с маска

Няколко полезни трика

Ако пък сме със суха кожа и я усещаме още по-суха, когато носим маска, задължително трябва да нанасяме силно хидратиращ крем върху лицето сутрин и вечер. Маската създава риск и от контактен дерматит, който е доста неприятен. Най-често той се предизвиква от металната пластинка, с която се фиксира за носа. А единственото решение в случая е да намалим времето, в което носим предпазното средство.