Вече от няколко седмици носенето на маски навсякъде извън дома ни е задължително. Това е една от превантивните мерки в опитите да се намали разпространението на COVID-19. И въпреки, че все по-лесно се намират всякакви маски, от голямо значение е и от какъв материал са направени те.

Ако нямаме доверие на това, което купуваме и искаме сами да си направим маската вкъщи, вече е ясно и какви материали е най-добре да използваме, тъй като учените дават отговор на този въпрос.

Изследователи от Националната лаборатория Аргон и Чикагския университет в Съединените щати тестват различни материали в лабораторни условия, изследвайки техните механични и електростатични филтрационни свойства.

Снимка 477367

Източник: iStock

"Проведохме тези проучвания за няколко общи тъкани, включително памук, коприна, шифон, бархет, различни синтетични платове и техните комбинации", обясняват изследователите в новата си статия, като допълват, че комбинациите от различни често достъпни тъкани, използвани в маските от плат, потенциално могат да осигурят значителна защита срещу предаването на аерозолни частици.

Екипът открива, че "хибридните" тъкани (известни още като многослойни материали) са в състояние да филтрират по-голямата част от частиците.

Коронавирусът, имунната система и наистина ли подсилването й ни защитава

Заблудите за имунната система и нейното подсилване

От какво всъщност се нуждаем

"Ефективността на филтрацията на хибридите (като памук-коприна, памук-шифон, памук-бархет) е повече 80 процента (за частици по-малки от 300 нанометра) и повече от 90 процента (за частици по-големи от 300 нанометра)," пишат изследователите.

Според тях подобрената производителност на хибридите вероятно се дължи на комбинирания ефект на механична и електростатична филтрация.

Снимка 477369

Източник: iStock

Но всичко това няма никакво значение, ако не носим маската си правилно, смятат учените, които по време на втората половина на експеримента пробиват малки дупки в тъканите, за да проверят какви ще са резултатите.

"Нашите проучвания също предполагат, че пропуските (причинени от неправилно поставяне на маската) могат да доведат до над 60 процента спад в ефективността на филтрацията", обясняват изследователите.

Коронавирусът, световният глад и това ли ще бъде следващото голямо негативно въздействие на пандемията

Застрашава ли ни коронавирусът от световен глад

ООН не са оптимисти по въпроса

Така че, от какъвто и материал и да решим да направим маската си, едно от най-важните указания все пак е да я носим правилно, пишат от Science Alert.