Без въобще да сме го канили, през последната половин година коронавирусът стана част от ежедневието ни. Факт е, че вече сме много по-внимателни към общуването си с околните, а при всяко кихане или кашляне веднага имаме едно наум.

The Beatles, Ливърпул, коронавирусът и защо статуите на легендите се дезинфекцират

Когато коронавирусът засегне и The Beatles

В Ливърпул влизат в сила по-строги мерки

С идването на есента и зимата идват и сезонните грипове, с които по принцип сме свикнали, но в условия на пандемия трудно можем да ги разграничим като симптоми от COVID-19.

В тези объркани времена от Everyday Health ни карат да си представим следния сценарий - ако ни се наложи да отидем до болница, обезпокоени от леки симптоми, наподобяващи COVID-19, вместо медицинска сестра, въоръжена с необходимите средства за вземане на проба, да ни посреща мила немска овчарка, която съвсем учтиво ни подушва. Et voilà - резултатът е налице.

Снимка 500628

Източник: iStock

Оказва се, че освен симптомите, за които всички знаем, коронавирусът и мирише. Подобно на много заболявания, COVID-19 променя метаболитните процеси на клетките в тялото, предизвиквайки освобождаването на миризма, който кучетата могат да идентифицират.

Ето защо учени по целия свят работят по проекти за ранно откриване на болестта, включващи най-добрия приятел на човека.

Наскоро The Guardian съобщи, че финландски изследователи са стартирали ново проучване, включващо четири обучени кучета на летището в Хелзинки. Пристигащите международни пътници са помолени да разтрият кожата си със специална кърпичка, след което да я поставят в епруветка до други контейнери с различни контролни миризми.

Снимка 500626

Източник: iStock

С няколко подушвания кучетата успяват да идентифицират заразените пътници, дори безсимптомните. И всичко това с голяма точност. Ако не сме заразени с вируса, клетките ни няма да имат специфична за патогена миризма и кучетата ще ни подминат.

"Правим първите стъпки в тази посока, но те са много интригуващи. Вълнуващо е да мислим, че кучешкото обоняние може да е вариант за откриване на COVID-19", казва д-р Холгер Волк, изследовател от германския университет по ветеринарна медицина в Хановер.

Коронавирусът и колко часа може да оцелее върху човешката кожа

Колко часа живее коронавирусът върху кожата ни

Японските учени установяват с точност

Ние пък веднага си представихме как такива кучета ни посрещат пред офисите, моловете и кината, и тестването става бързо, лесно, че и приятно.