Чухме за всевъзможни ефекти от пандемията от новия коронавирус, която завладя света. Но едва ли сме предполагали, че тя може да доведе и до... недостиг на презервативи.

Първото, което ни идва наум като причина, е повишеното търсене на контрацептивите в условия на социална изолация, когато сексът се превръща в перфектното занимание за уплътняване на времето.

Но истинската причина за кризата, която се задава, е също толкова логична - спирането на работата на най-големия производител на презервативи в света - малайзийската компания Karex Bhd. От нейните заводи излиза един от всеки пет кондома.

Снимка 473561

Източник: Facebook / Nguyen Khanh

Ефектът засега е 100 милиона бройки по-малко, като липсите тепърва ще стават осезаеми. Производството стартира отново едва преди дни, но с намален наполовина капацитет. Това ще доведе до необходимост от време, за да се осигурят доставките на брандове като Durex и да се задоволят нуждите на пазара, като със сигурност ще има недостиг, пише Guardian.

Други големи производители на контрацептивите са Китай, Индия и Тайланд, където кризата с коронавируса също създава пречки пред нормалното функциониране на производството.

Коронавирусът, Ню Йорк и препоръките на властите за секс по време на пандемията

Наръчник за секс по време на коронавирус

Американците: за всичко си трябват правила

Основните притеснения са свързани с хуманитарните програми, част от които е раздаването на кондоми в най-бедните райони по света. За тях презервативи може да няма с месеци наред, което е предпоставка за епидемии от полово предавани болести и увеличаване на броя на нежеланите бременности.