Първата ни работа, когато се приберем у дома, е да си измием добре ръцете. Преди това обаче задължително трябва да си събуем обувките, по възможност пред прага, за да намалим възможността от разпространение на коронавируса и вкъщи.

Според ново изследване на учени от Калифорния, COVID-19 може да живее върху подметките на обувките до цели пет дни. Така любимите ни маратонки, които в последно време разхождаме само до магазина, се превръщат в развъдник на заразата.

Подметките винаги са били подходяща среда за развитие на всякакви бактерии и вируси. Основната причина за това е, че са направени от изкуствени материали, които не позволяват преминаване на въздух и вода.

Снимка 473578

Източник: iStock

А миниатюрните капчици, които попадат върху тях след кихането или кашлянето на някой заразен, остават по подметките много по-дълго, отколкото ни се иска. И ако не се събуем, преди да влезем у дома, сякаш отваряме широко вратата за коронавируса и го каним на гости, пише Daily Mail.

Коронавирусът, домът ни и как правилно да го дезинфекцираме

Как правилно да дезинфекцираме дома си

Вирусите нямат място тук

Ако нямаме възможност да оставяме обувките си пред прага, то може да ги слагаме в торбички и след това в затворен шкаф. Препоръчително е да не носим различни чифтове при всяко излизане, а само един-два, които често трябва и да почистваме. Ако е възможно - в пералнята, ако не - с дезинфекциращ препарат.