Коронавирусът не пощади и България, страната е в извънредно положение и паниката расте с всеки изминал ден. Властите издават предписания как да действаме в подобна ситуация, но е доста лесно разумното ни мислене да бъде замъглено от прекалено голямата тревога за бъдещето и неизвестното.

Ако сме от хората, които се подлагат на доброволна самоизолация, за да спрат разпространението на COVID-19, тогава със сигурност по цял ден четем и слушаме за заразата. И в подобни моменти може би сме само на крачка от развитието на паническо или обсесивно-компулсивно разтройство.

Страхът е нормален, необходим отговор на всяка заплаха, който има за цел да ни запази живи. Независимо какъв тип е опасността, отговорът на нея се определя както от първичното ни, животинско съзнание, така и от когнитивните способности, които натрупваме с житейския опит.

Снимка 471459

Източник: iStock

При идентифицирането на заплахата, тялото ни преминава в режим "бий се или бягай". А когато тя е коронавирус, както в случая, няма нужда да правим нито едно от двете. Но големи количества адреналин и кортизол вече са се отделили в тялото ни, за да подпомогнат физическия отговор. А след като той не е необходим, те предизвикват редица оплаквания, като затруднено дишане или замайване.

И така попадаме в омагьосаната спирала на паниката, от която трудно можем да излезем. Особено ако сме имали и предишни оплаквания от тревожни разтройства, депресивни състояния и други подобни.

А стресът, който цялата тази информация, както и начинът, по който възприемаме ситуацията, предизвикват, води и до по-голям риск от най-големия ни страх - да се заразим с COVID-19.

Снимка 471461

Източник: iStock

Причината е, че когато човек е под стрес, това отслабва защитните сили на организма и той става по-податлив на вируси и бактерии. А ако не успеем да се опазим и се разболеем, възстановителният процес също ще е по-дълъг заради подтиснатия имунитет. И по този начин можем сами да си причиним най-страшния сценарий, който се върти в главата ни, вместо да бъдем разумни и да гледаме трезво.

Коронавирусът, home office, работата от вкъщи и някои идеи как да я направим по-приятна

Работа от вкъщи срещу COVID-19

Обедната почивка е една от тях

Ако ни е трудно да се борим със стреса, особено когато сме затворени у дома, може да пробваме да го контролираме с йога, медитация и дихателни упражнения.