Още си спомняме как миналата пролет, в началото на извънредното положение, чувахме птичките по-силно от всякога, а въздухът беше толкова чист, че можехме да видим планините в близост - нещо, което не се случва често в последните години.

Замърсяването на въздуха, коронавирусът, въглеродните емисии и благоприятният ефект от карантината

Как пандемията ни показа колко вредим на околната среда

Когато светът е спрял, въглеродните емисии намаляват

Няма спор, че принудителното стоене вкъщи и ограничаването на пътуванията дадоха своя положителен ефект върху чистотата на въздуха. Но, оказва се, този плюс за природата носи със себе си и един минус.

Според учени от Националния център за атмосферни изследвания в Колорадо, пандемията е довела до леко повишение на температурите в глобален мащаб. Това се дължи на намалената обществена активност, довела и до намаляване на вредните газове. А то оказва незабавен и краткосрочен ефект върху показанията на термометрите.

Снимка 517204

Източник: iStock

Точно така - когато въздухът е по-чист, това увеличава слънчевото греене, защото аерозолите блокират част от лъчите. Този ефект се наблюдава в най-голяма степен в най-големите индустриални общества, като САЩ и Русия.

Наблюдаваното затопляне може да се приеме за несъществено - около 0,1-0,37 градуса по Целзий, но е факт. И той подчертава различния ефект от различните видове емисии от електроцентрали, моторни превозни средства, промишлени съоръжения и други източници.

Снимка 517222

Източник: iStock

Докато аерозолите отразяват топлината от Слънцето обратно в Космоса, то въглеродният диоксид и другите парникови газове имат обратния ефект - улавят топлината близо до повърхността на планетата и повишават температурите, предава Science Daily.

Замърсяването, врабчетата, градските птици и как им влияе мръсният въздух

Защо изчезват врабчетата

Как градът убива пернатите си обитатели

Според изследователите, освен краткосрочния ефект от пандемията и аерозолите, изразен в леко повишаване на температурите, можем да очакваме и друг, дългосрочен. Той ще се изрази в леко забавяне на климатичните промени поради намалените емисии на въглероден диоксид. Със сигурност обаче не можем да разчитаме на чудо.