Тютюнопушенето е един от вредните навици, от които по принцип е добре да се откажем в името на здравето си. И докато преди няколко седмици се спореше дали пушачите са по-застрашени от Covid-19, сега френски учени изследват възможен положителен ефект от никотина.

Коронавирусът, пушачите и по-голям ли е за тях рискът от усложнения при заразяване

По-голям ли е рискът от заразяване с коронавирус при пушачите

Още една причина да спрем цигарите

Екип от специалисти в болница Pitié-Salpêtrière в Париж направиха проучване, в резултат на което е предположението, че вещество в тютюна (най-вероятно никотинът), може да предпази пушачите от заразяване на COVID-19.

Известен френски невробиолог смята, че този ефект може да се дължи на намаляването на имунния отговор заради никотина или евентуалното му свойство да спира разпространението на вируса в кръвообращението.

Снимка 476885

Източник: iStock

Нa фона на този извод, който все още не е потвърден, други техни френски колеги очакват одобрение от властите, за да пристъпят към експеримент с никотинови лепенки. Те ще се поставят на пациенти с потвърден коронавирус, както и медицински лица от първа линия, за да се разбере дали наистина никотинът може да предпазва от заразата.

Основание за този научен експеримент е и фактът, че само 4.4% от приетите в парижката болница пациенти с COVID-19 са били активни пушачи, пише Guardian.

Снимка 476884

Източник: iStock

Въпреки евентуалната защита, която никотинът може да осигури, медицинските специалисти не препоръчват тютюнопушенето на никого. А и ако се заразим с кoронавирус, то само усложнява състоянието ни заради токсичния ефект на тютюневия дим върху белите дробове. Затова пушачите не бива да се радват.

Ако бъде доказано положителното влияние на никотина в борбата с COVID-19, препоръчителният прием на веществото ще е под формата на лепенки или пастили. Но все още е много рано да се говори за подобен сценарий.