Основният и най-ефикасен начин да се предпазим от заразяване с новия коронавирус е редовното миене на ръцете с вода и сапун. Това може да е добро за хигиенатa ни, но определено няма благоприятен ефект върху кожата.

Ако спазваме препоръката и сме на мивката по 10-20 пъти дневно, със сигурност сме усетили колко по-сухи са станали ръцете ни, което е напълно нормално. Използването на антибактериални гелове на алкохолна основа още повече усложняват ситуацията, затова е добре да предприемем мерки.

По-честото и по-продължително миене трябва да е съпроводено с използване на хидратиращ крем за ръце. Водата и алкохолът отмиват не само бактериите, но и естествените масла от кожата, като я правят суха.

Снимка 471334

Източник: iStock

А това може да доведе до дискомфорт, болка и напуквания. И когато целостта на кожата е нарушена, ставаме много по-податливи на вируси и бактерии, защото тя е нашата естествена преграда.

Затова и дерматолозите съветват: ако не след всяко миене, то по няколко пъти на ден, след като сме използвали вода и сапун, да подсушим внимателно ръцете си и да нанесем крем. Така ще "заключим" влагата в кожата.

Снимка 471333

Източник: iStock

Препоръчително е кремовете да са с изчистен състав, без ретинол и други антиендж съставки, както и без силен аромат. Също така е добре да не използваме чужди кремове, а да имаме свой собствен, за да предотвратим евентуално разпространение на зарази, пише Time.

Нанасянето на крем за ръце вечер преди лягане и слагането на ръкавици, за да попие добре през нощта е една терапия, която можем да прилагаме през няколко дни за още по-добър ефект.

Коронавирусът, Световната здравна организация и съвети как правилно да мием ръцете си

Как правилно да мием ръцете си

Прости, но важни стъпки

И изводът е, че в условията на потенциална опасност от заразяване с коронавирус, задължителна част от навиците ни трябва да стане не само хигиената на ръцете, но и тяхната хидратация.