Официално е есен, а една от най-хубавите страни на този преходен сезон са изобилието от зеленчуци и плодове, които да вкараме в храненето си.
Обикновено търсим нещо по-сгряващо за първите хладни дни, а тази крем супа използва един от най-популярните плодове на есента - тиквата. Ето как да я приготвим.
Крем супа от тиква с бекон
Необходими продукти:
1 голяма тиква (около 1.4 кг), разполовена и почистена от семките
2 глави жълт лук, нарязан
11 скилидки чесън, смачкани (количеството може да се намали)
2 средни моркова, нарязани
2 литра пилешки бульон
2 с.л. пресен градински чай, нарязан
1 с.л. мед
1¼ ч.л. сол
120 г масло
½ ч.л. червен пипер + още за поръсване
½ ч.л. черен пипер
¼ ч.л. индийско орехче
120 мл крем фреш или заквасена сметана
6 резена бекон, запечени и нарязани на парченца
3 с.л. пресен магданоз, нарязан

Източник: iStock
Тиква-цигулка е подходяща за тази рецепта
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 190°C. Нарязваме вътрешната страна на тиквата на линии, поставяме я с разреза нагоре върху хартия за печене, мажем с мед и поръсваме със сол. Печем около 90 минути до омекване. Оставяме да изстине, обелваме и намачкваме вътрешността.
В голяма тенджера разтапяме маслото на среден огън. Добавяме лука и чесъна, и готвим около 12 минути до омекване. Намаляваме огъня и готвим още 25 минути до златисто. Добавяме морковите и градинския чай, готвим още 5 минути.
Ред е да добавим тиквата и 1.5 литра бульон. Оставяме да заври, захлупваме и оставяме да къкри 30 минути. Пасираме супата до кадифена текстура.

Източник: iStock
Финалният резултат е апетитен
Добавяме червен пипер, черен пипер, индийско орехче и останалата сол. Сипваме още бульон, ако е прекалено гъста. Готвим още 4 минути.
Сервираме супата в купички., като гарнираме с крем фреш, бекон, магданоз и щипка червен пипер.
Крем супата от тиква с бекон се комбинира добре с розе или оранжево вино, пишат Food&Wine.