Пандемията от COVID-19 предизвика различни предположения, спекулации и страхове относно възможните рискове за здравето ни. Едно от твърденията, които се разпространяват в последните седмици, е, че коронавирусът може да навреди на мъжкия фертилитет.

Всичко идва от различни научни изследвания, според които качеството на семенната течност се уврежда за определен кратък период от време (около два месеца) след прекаран грип. Причината е в повишената телесна температура, която вреди на производството на сперматозоиди и тяхната подвижност.

Тъй като именно температурата е един от основните симптоми на COVID-19, притесненията са, че той може да навреди на мъжката плодовитост за по-дълъг период от време. Познати са и редица инфекциозни заболявания, като треската Зика, които могат да доведат и до стерилитет.

Снимка 477372

Източник: iStock

Освен това, в тестисите се произвеждат различни протеини, един от които - ACE2, се използва от COVID-19, за да навлезе в клетките. Затова се смята, че те могат да бъдат увредени от заразата.

Учени от Ухан пък още преди месеци изразиха своите съмнения, че новият коронавирус, които е част от групата на SARS (тежки остри респираторни синдроми), може да уврежда сериозно, а вероятно и непоправимо, оплодителната функция на мъжете, които са били заразени.

Малко проучване, проведено в Китай показва, че при мъжете, заразени с COVID-19, се наблюдават изменения в някои репродуктивни хормони, но не и в тестостерона. Но зад твърденията, че коронавирусът влияе на феритлита на мъжете повече от обикновен грип все още не стоят категорични научни доказателства.

Коронавирусът, топлите напитки и може ли приемът на много течности да ни предпази

Умира ли коронавирусът от горещи напитки и много течности

Още един мит е развенчан

Въпреки това, онлайн продажбите на специални комплекти за замразяване на семенна течност в домашни условия са се увеличили с 20% в последните седмици. Очевидно притеснението е налице и мъжете предпочитат да се презастраховат, за да могат след време да създадат поколение, пише Legacy.