Не че стоенето вкъщи не е приятно и не се забавляваме да експериментираме в кухнята, да подреждаме гардероба и да се отдаваме на хобита, но малко взе да ни омръзва. Затова и вече ни се иска малко да се разхлабят наложените предпазни мерки ограничаване разпространението на COVID-19.

Коронавирусът, витамин D и нужно ли е да го приемаме като хранителна добавка

Витамин D ли е най-полезен срещу коронавируса

Фактите говорят

Според Световната здравна организация обаче, подобно действие няма да бъде краят на епидемията в нито една страна. Причината - за момента карантината е най-сигурният начин за ограничаване на вируса.

СЗО смята, че втората вълна от заразени би била много притеснителна, тъй като броят на лицата с изградени антитела все още е твърде нисък.

Пак по данни на Световната здравна организация само 2-3% от заразените с коронавирус са изградили необходимите антитела, благодарение на които не могат да пренасят заразата и да бъдат заразени повторно.

Снимка 476940

Източник: iStock

Резултатите станаха ясни след извършване на серологични изследвания и тестове, при които се търси наличие на антитела срещу патогена в организма, за да се установи какъв процент от населението разполага с имунна защита. Целта е да се разбере дали е възможно да се постигне колективен/стаден имунитет (дял на хората в дадена общност, които са имунизирани срещу определена болест).

Последните данни на СЗО обаче изглеждат все по-обезкуражаващи, че чрез колективния имунитет може да се сложи край на пандемията. Подобна стратегията би била ефективна само ако близо 70% от населението има изградена защита. При положение че само 2-3% от заразените с COVID-19 до момента са изградили необходимите антитела, прогнозите не са никак обнадеждаващи.

Коронавирусът, никотинът и може ли да има положителен ефект върху COVID-19

Предпазва ли никотинът от коронавируса

Нова научна хипотеза