Свели сме до минимум излизанията, същото е положението и с физическите социални контакти. Защото така трябва, защото сме отговорни и към себе си, и към обществото. Единственото ни разнообразие е ходенето до магазина, където пазаруваме храна от първа необходимост.

Но какво пък, няма да е вечно, нали така!

И въпреки че всички вече взимаме предпазни мерки (редовно миене на ръцете, социално дистанциране и т.н.), продължаваме да се притесняваме за  за продуктите, които купуваме. Защото супермаркетите са места, изпълнени със стоки, докоснати от много хора. 

Коронавирусът, зоопаркът в Бронкс и тигърът, заразен с COVID-19

Може ли човек да зарази животно с коронавирус

Пример от САЩ

И докато търговците на дребно правят всичко възможно да използват мерки, за да помогнат на купувачите да пазят дистанция един от друг, като клиенти не спираме да се чудим какъв е рискът да се заразим с храната, която сме внесли вкъщи от магазина.

Живее ли COVID-19 в храната 

Според правителствения уебсайт за безопасност на храните на Великобритания е "много малко вероятно" да хванем коронавирус от храната. COVID-19 е респираторно заболяване. Не е известно да се предава чрез излагане на храни или опаковки на храни, пише Independent.

Според Стивън Бейкър, професор от Катедрата по медицина в Университета в Кеймбридж, рисковете са минимални.

"Няма причина да мислим, че вирусът ще може да оцелее на храна по-дълго от всяка друга повърхност", казва Бейкър, като добавя, че рискът, породен от поглъщането на храна, замърсена с малки количества от вируса, е "наистина малък".

Агенцията за хранителни стандарти (FSA) добавя, че готвенето на храна при правилната температура и за правилния период от време ни гарантира, че всички вредни бактерии ще бъдат убити.

Напомня и колко е важно да мием ръцете си, преди да приготвим, докато готвим или ядем храна, по възможност с топла сапунена вода, като се стараем да държим оборудването и повърхностите си чисти, за да не се разпространят вредните бактерии върху храната.

Какъв риск представляват опаковките

Според Световната здравна организация рискът от хващане на вируса, който причинява COVID-19, от пакет, който е местен, пътувал и изложен на различни условия и температури, също е много малък.

Професор Бейкър се съгласява и добавя, че макар рискът да не е нулев, що се отнася до доставките на супермаркети и домашни храни, той е "относително малък".

Снимка 474694

Източник: iStock

Трябва ли да почистваме храната и/или опаковките

Въпреки ниския риск от заразяване, ако се чувстваме особено притеснени от възможността вирусът да се разпространи върху опаковки с храни, можем да използваме антибактериални кърпички или дезинфектант, преди да ги сложим за съхранение в шкафовете или хладилника си.

Пред BBC професор Сали Блумфийлд от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, обяснява, че ако хората са загрижени, те могат да оставят продуктите да постоят за 72 часа, преди да ги използват, или да напръскат с белина и избършат пластмасовите или стъклени опаковки и бутилки.

Снимка 474696

Източник: iStock

Когато става въпрос за пресни продукти, като плодове и зеленчуци, в никакъв случай не бива да използваме препарати, съдържащи химикали, за да ги почистим, защото е опасно за здравето ни. Препоръчва се да се мият само и единствено с вода.

Важно е обаче да измием ръцете си за най-малко 20 секунди със сапун и вода веднага след като се приберем от магазина и след като сме "опипали" добре всички опаковки.

Саара де ла Сиера - испанският град, който успява да се предпази от коронавируса

Испанският град, който успява да се предпази от коронавируса

Каква е тайната му