Учените все още спорят по въпроса дали хората могат да предават новия коронавирус на животните. А един пример от зоопарка в Бронкс дава нова сила на дискусията и наклонява везните към положителен отговор.

От там заявиха, че четиригодишната малайска тигрица Надя е дала положителна проба за COVID-19. Тестването се е наложило, след като два амурски тигъра и три африкански лъва също са имали суха кашлица, признаци на респираторни заболявания и загуба на апетит. 

Тестовете, които са направени, не са същите като тези, с които се изследват хората. Те са разработени във ветеринарна лаборатория. Надя е поставена под лекарско наблюдение, защото няма информация как се развива вирусът при големите котки. Останалите животни в зоопарка са в добро здраве и няма притеснения за тях.

Смята се, че тигрицата е била заразена с новия коронавирус от служител с COVID-19, който се е грижил за лъвовете и тигрите. Зоопаркът е затворен за посетители от 16 март, така че няма вероятност заразата да е дошла от някой случаен или да е разпространена сред много хора, пише CNN.

Коронавирусът, домашната изолация и защо сега е най-добрият момент да си осиновим домашен любимец

Защо сега е най-добрият момент да си осиновим домашен любимец

И какво е важно да знаем като бъдещи осиновители

Препоръката на учените е всеки, който показва симптоми на новия коронавирус или е диагностициран с него, да избягва близки контакти с животни, защото все още не е напълно ясно дали и как става предаването от човек на животно.