Едно от най-неприятните усещания, които може да изпитаме след хранене, е подуването на корема. То се характеризира с чувството за тежест и дискомфорт и се появява, когато в храносмилателния тракт има прекомерно количество газове.
Причините за подуването могат да бъдат различни, като сред тях са бактерии в червата, състоянието синдром на раздразнените черва, приемането на някои лекарства и дори дъвченето на дъвка и поглъщането на много въздух. Разбира се, определени храни също могат да доведат до това неприятно усещане.
Ето седем от най-често срещаните причинители за подуване на корема сред храните, които диетологът д-р Саманта Диерас съветва пред Vogue да избягваме.
Боб и леща
Въпреки че имат голяма хранителна стойност и са богати на фибри, протеини, желязо и други витамини и полезни вещества, бобът и лещата са сред храните, които според т. нар. FODMAP диета е добре да избягваме, поне за известно време.
Източник: iStock
Диетата предполага временното ограничаване на храни с високо съдържание на ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Всички те са видове въглехидрати, които могат да причинят храносмилателни проблеми. Бобът и лещата можем да заменим с други храни, богати на качествени протеини, като например киноа и месо.
Броколи, брюкселско зеле и други кръстоцветни зеленчуци
Друга храна, която е добре да елиминираме от диетата си за известно време според FODMAP диетата, са броколите, брюкселското зеле, както и други кръстоцветни зеленчуци, като карфиол и зеле. Те са известни с това, че могат да причинят подуване на корема.
Източник: iStock
Сред алтернативите, с които можем да ги заместим, са други видове зеленчуци, като краставици, домати и моркови, а също и тиквички, зелен фасул, чушки, аспержи, патладжан и целина.
Зърнени храни и трици
Макар и да са чудесни за увеличаване на консумацията на фибри, зърнените храни и особено триците, са сред най-честите причинители на подуване на корема.
Източник: iStock
Ечемикът, царевицата, овесът, ориза и пшеницата съдържат олигозахариди, заради които са и в списъка с храни на FODMAP диетата, които да ограничим. Вместо тях можем да заложим на киноа.
Мляко, сладолед и други млечни продукти
Млечните продукти също се изключват от FODMAP диетата заради съдържанието на дизахариди.
Източник: iStock
Общата препоръка за хора, които са предразположени към подуване на корема, е да внимават с консумацията на храни с лактоза. В такъв случай са препоръчителни безлактозните им алтернативи.
Някои плодове
Друг често срещан виновник за подуването на корема е фруктозата - захарта, която се намира в някои от любимите ни плодове. Полезно е да знаем, че ябълките, динята и крушите са плодове с високо съдържание на захар.
Източник: iStock
Вместо тях можем да наблегнем на гроздето, боровинките и ягодите например. Отново в плодовете, а също и в изкуствените подсладители, се среща и сорбитолът, който може да причини подуване. Освен в ябълките, се съдържа и в горските плодове, прасковите и сливите.
Газирани напитки
Газираните напитки са сред обичайните заподозрени при подуване на корема.
Източник: iStock
Причиняват го заради съдържанието на въглероден диоксид, който е вид газ. А поглъщането му може да увеличи налягането в стомаха и да доведе до неприятното чувство на подуване и тежест. Диетолозите са категорични, че най-добрата напитка, която можем да консумираме, е вода.