Ето, че преполовихме лятото и независимо дали почивката ни вече е отминала или пък тепърва предстои, топлите вечери дори и в града са по-приятни с коктейл в ръка. А днешният е абсолютно задължителен, в случай че сме по морето.
Bahama Mama е от коктейлите, които "крещят" почивка. Заедно с Tequila Sunrise и Piña Colada, той е сред най-популярните напитки по морските барове. Но на колкото и места да си го поръчаме, е доста вероятно да опитаме различни вариации. Плажните курорти обикновено залагат на опростена версия, която прави вкуса на коктейла по-сладък.
Но традиционната рецепта, която съществува от средата на века, залага на една по-специфична съставка, която приглушава плодовата сладост и допринася за по-земния, по-комплексен вкус на коктейла.

Източник: iStock
Ето и каква е оригиналната рецепта за Bahama Mama според Liquor.
Какво ни трябва
- 30 мл кокосов ром
- 30 мл тъмен ром
- 15 мл кафеен ликьор (Kahlúa или Tia Maria)
- 75 мл сок от ананас
- 22 мл сок от лимон
- коктейлна череша и резен ананас (за украса)
Какво ги правим
В шейкър с лед сипваме всички течни съставки и разклащаме, докато се охладят добре. Прецеждаме в чаша с лед и по желание гарнираме с коктейлна череша и резен ананас.
В случай че пък си падаме по по-сладките коктейли, може да си забъркаме Bahama Mama по рецептата на Delish. В нея, освен сок от ананас, който е задължителна съставка, се добавя и портокалов сок. Двата вида рома също са ключови за основата на коктейла и не търпят промени. Лимоновият сок обаче е заменен от сок от лайм. А кафеения ликьор - от гренадин.