Ако попитаме професионален барман или някой истински ценител на коктейлите какво е отношението му към Piña Colada-та, едва ли ще се изкаже ласкаво. Въпреки лошата репутация, която има сред миксолозите обаче, това изкусително тропическо творение успява да се превърне в лятна класика и символ на плажните партита. Но има добро обяснение и защо някога коктейлът е бил недолюбван.
Историята за произхода на Piña Colada ни връща през 50-те години на миналия век, когато е забъркан за първи път от Рамон "Мончито" Мареро - тогава главен барман в Caribe Hilton в Сан Хуан, Пуерто Рико. Коктейлът веднага се превръща в хит и се радва на широка популярност в продължение на десетилетия.
Но когато 70-те години барманите започват да го приготвят с евтини, бутилирани миксери и да го сервират в комично големи чаши, това рязко се отразява на качеството и съответно на популярността му.
За щастие, Piña Colada е възроден през последните години и е в добрите ръце на бармани, които възприемат работата си като занаят и не правят компромис със съставките и качеството на напитките.
Те се завръщат към оригиналната рецепта на коктейла, залагат на правилното съотношение на съставките и дори заменят блендера, който дотогава се е използвал за приготвянето му, с шейкър. По този начин напитката се получава по-лека и приятна за пиене. Крайният резултат - балансирано сладък и плодово свеж тропически коктейл.

Източник: iStock
Ето как да си приготвим Piña Colada по рецептата на Liquor.
Какво ни трябва
- 60 мл бял ром
- 45 мл кокосова сметана
- 45 мл сок от ананас
- 15 мл сок от лайм
- резен и листо от ананас за гарниране (по желание)
Какво ги правим
В шейкър с лед слагаме рома, кокосовата сметана и соковете от ананас и лайм. Разклащаме енергично за 20 до 30 секунди, докато съставките се охладят добре. Прецеждаме в охладена чаша с лед и по желание гарнираме с резен и листо от ананас.