По време на "сухия януари" може и да има въздържатели, но нищо чудно следващият коктейл да изкуши дори и тях. Той навява екзотика от далечно Пуерто Рико и е една по-освежаваща версия на напитка, която традиционно се пие през зимата в Европа.
Кокито (Coquito) е традиционен пуерторикански коктейл, който обикновено се сервира около Коледа. Заради съставките, които включват кокосова сметана, ром и ванилия, той често е сравняван с яйчния пунш егног (eggnog). Между двете напитки обаче има разлика.
Припомняме, че основата на егнога, който е по-разпространен по нашите ширини, съдържа мляко, течна сметана и жълтъци, като алкохолът може да бъде или уиски, или ром.
При кокито обаче традиционно се използва бял ром. И въпреки че рецептата за него, разбира се, може да бъде променяна и да не се добавя жълтъкът например, то без кокоса, коктейлът просто няма да бъде същия. Именно свежестта на кокоса е основното, което отличава кокито най-много от егнога.
Ето я и цялата рецепта за кокито (coquito) на delish, която ни стига за направата на шест-осем коктейла.
Източник: iStock
Какво ни трябва
- 2 консерви кокосова сметана
- 2 консерви кондензирано мляко
- 250 мл бял ром
- 1 яйчен жълтък (по желание)
- 1/2 с.л. канела на прах
- 1/2 с.л. екстракт от ванилия
- 1/4 с.л. индийско орехче
- пръчици канела
Какво ги правим
В блендер слагаме всички съставки и ги блендираме докато се смесят добре, за една-две минути. След това съдържанието изсипваме в голяма купа, покриваме я и оставяме да се охлади в хладилник, поне за два часа.
Преди да сервираме готовото ни кокито, разбъркваме добре и разпределяме в чаши. Накрая можем да добавим пръчица канела и по желание да поръсим малко индийско орехче.