По време на "сухия януари" може и да има въздържатели, но нищо чудно следващият коктейл да изкуши дори и тях. Той навява екзотика от далечно Пуерто Рико и е една по-освежаваща версия на напитка, която традиционно се пие през зимата в Европа.

Коктейл “Коледна елха “ - как да си направим най-ефектната напитка за сезона

Коктейл “Коледна елха“ - най-ефектната напитка за сезона

Ето как да си го направим

Кокито (Coquito) е традиционен пуерторикански коктейл, който обикновено се сервира около Коледа. Заради съставките, които включват кокосова сметана, ром и ванилия, той често е сравняван с яйчния пунш егног (eggnog). Между двете напитки обаче има разлика.

Припомняме, че основата на егнога, който е по-разпространен по нашите ширини, съдържа мляко, течна сметана и жълтъци, като алкохолът може да бъде или уиски, или ром.

Яйчен пунш, eggnog, коктейл и каква е класическата рецепта за най-коледната напитка

Коя е най-коледната напитка

Подсказка - коктейл е

При кокито обаче традиционно се използва бял ром. И въпреки че рецептата за него, разбира се, може да бъде променяна и да не се добавя жълтъкът например, то без кокоса, коктейлът просто няма да бъде същия. Именно свежестта на кокоса е основното, което отличава кокито най-много от егнога.

Ето я и цялата рецепта за кокито (coquito) на delish, която ни стига за направата на шест-осем коктейла.

Снимка 648200

Източник: iStock

Какво ни трябва

  • 2 консерви кокосова сметана
  • 2 консерви кондензирано мляко
  • 250 мл бял ром
  • 1 яйчен жълтък (по желание)
  • 1/2 с.л. канела на прах
  • 1/2 с.л. екстракт от ванилия
  • 1/4 с.л. индийско орехче
  • пръчици канела

Какво ги правим

В блендер слагаме всички съставки и ги блендираме докато се смесят добре, за една-две минути. След това съдържанието изсипваме в голяма купа, покриваме я и оставяме да се охлади в хладилник, поне за два часа.

Naked and Famous - коктейлът на 2023 г. и как да си го приготвим

Кой е коктейлът на 2023 г. (и как да си го приготвим)

Идея за едно по-различно новогодишно питие

Преди да сервираме готовото ни кокито, разбъркваме добре и разпределяме в чаши. Накрая можем да добавим пръчица канела и по желание да поръсим малко индийско орехче.