Плодов чай? Мляко с какао? Горещ шоколад? Греяно вино? Да, всички те са ни любими и макар че са изключително подходящи за студените месеци напитки, определено не може да се каже, че заслужават приза "най-коледна напитка".

Hot Toddy, бърбън, мед, лимонов сок и рецептата за идеалния класически зимен коктейл

Кой е идеалният зимен коктейл

Сгряващ с топлината на мечешка прегръдка

Но нека не протакаме излишно, а направо да отговорим на въпроса коя е най-коледната напитка. Това е яйчният пунш (или eggnog), разбира се! На вкус е просто несравним с нищо друго - плътен, кремообразен, топящ се в устата и стоплящ ръце и душа. Освен това е коктейл, тъй като в рецептата присъства високоградусов алкохол. Е, макар че може и да пропуснем алкохола, ако сме в детска компания, по-празнично ни се струва, когато в напитката има и съставка, която да ни сгрее и отвътре.

Ето я и класическата рецепта на delish, с която можем да приготвим цели пет чаши от най-коледната напитка - яйчният пунш.

Снимка 600380

Източник: iStock

Какво ни трябва

  • 2 чаши мляко
  • ½ с.л. канела на прах
  • ½ с.л. смляно индийско орехче
  • ½ с.л. екстракт от ванилия
  • 6 големи жълтъка
  • ½ чаша захар
  • 1 чаша течна сметана
  • 250 мл бърбън или ром (по желание)
Снимка 600379

Източник: iStock

Какво ги правим

Най-напред на слаб огън в малка тенджерка слагаме млякото, канелата, индийското орехче и ванилията да кипнат леко.

Следващата ни стъпка е в голяма купа да разбием жълтъците със захарта, докато жълтъците станат по-бледи на цвят.

После към тях добавяме горещата млечна смес - бавно и на етапи. Разбъркваме леко, докато двете смеси станат хомогенни.

Тогава вече е време да върнем комбинираната смес в тенджерата. Оставяме я на среден огън като целта е да се леко да се сгъсти, но не и да завира.

Почти на финала отстраняваме от котлона и добавяме сметаната и алкохола по избор. Накрая вече можем да приберем готовия пунш в хладилника, за да се охлади.

Boulevardier и рецептата за 100-годишния коктейл, който не остарява

100-годишният коктейл, който не остарява

Изтънчена класика

Когато е вече готов за сервиране, можем да го поднесем и с малко бита сметана отгоре. А защо не и да поръсим канела за още по-коледен аромат.