"Сухият януари" е своеобразна традиция, която набира все по-голяма популярност в последното десетилетие. Идеята й е съвсем проста - въздържаме се напълно от алкохол през целия януари, като по този начин даваме възможност на тялото да си почине от прекаляването на консумацията му по празниците.

Сухият януари, въздържанието от алкохол за месец и струва ли си то

Добра идея ли е Сухият януари

Добро начало на годината, но дотам

Ясно е, че ползите от 30 без спиртни напитки за здравето ни са много. Международната агенция по изследвания на рака към СЗО добавя още добри новини: "сухият януари" намалява вероятността от развитие на някои видове рак.

Според СЗО повече от 740 хил. случая на раково заболели през 2020 г. се вследствие на употребата на алкохол. Д-р Фарад Ислами и още 14 други учени преглеждат над 90 проведени и публикувани изследвания, свързани с алкохола, за да стигнат до този извод.

Снимка 628954

Източник: iStock

Екипът учени установява, че спирането на алкохола води до намалена опасност от рак на устната кухина и рак на червата. Има доказателства, макар и малки, за намаляване на риска от рак на дебелото черво, ларинкса и гърдата.

За риска от развитие на рак е отговорен токсинът ацеталдехид, който се произвежда в черния дроб в следствие на разграждането на алкохола. Той е виновникът и за махмурлука на другия ден.

Снимка 631770

Източник: iStock

Припомняме, че Световната здравна организация последно постанови, че няма безопасна доза алкохол за здравето, като с това отмени предишни вярвания за "здравословната" чаша вино на ден. Дори да не успеем да го спрем напълно, поне можем да пробваме "сухия януари".