За сезона на коктейлите може и да се счита лятото, но пък именно през зимата календарът е пълен с доста празници, които са повод за наздравица след наздравица. След Коледа и Нова година ни очакват поредица именни дни и единствено чакаме покана, за да разнообразим клишето с виното и ракията. И каква по-добра идея да избягаме от него от тази да си забъркаме коктейла на отминаващата година.

Коктейл “Коледна елха “ - как да си направим най-ефектната напитка за сезона

Коктейл “Коледна елха“ - най-ефектната напитка за сезона

Ето как да си го направим

Оказва се, че най-популярният коктейл за 2023 г. е Naked and Famous.

След него в списъка за най-търсени в Google се нареждат Azalea, Revolver, Bee's Knees и може би най-разпознаваемият в България измежду всички - Sex on the Beach.

Прави впечатление, че коктейлите, към които потребителите са проявявали голям интерес, са предимно класики от началото на XX век, които очевидно правят завръщането си днес. Sex on the Beach, създаден през 80-те на миналия век, както и Revolver от началото на 2000-те, обаче са изключения.

За Azalea пък, вторият най-популярен коктейл за тази година, научаваме, че има привилегията да бъде неофициалния коктейл на голф турнира Masters. Този спорт, както и питието му, може и да не са особено известни по нашите ширини, но ни се струва, че е достатъчно само да споменем, че то се прави с водка или джин и сок от ананас и гренадин, за да си спечели фенове и у нас.

Що се отнася до Naked and Famous - коктейлът на 2023 г., можем да го опишем дори и само с една дума - "модерен". Името му е вдъхновено от текста на едно от парчетата на рапъра Tricky, а за "родно" място на питието се смята бар Death & Co. В Ню Йорк, пише Inside Hook.

Колкото и претенциозно да звучи да наречеш коктейла си Naked and Famous обаче, рецептата всъщност е доста лесна за запомняне и изпълнение.

Каква е версията на Ърнест Хемингуей на любимия му коктейл Bloody Mary

Каква е версията на Ърнест Хемингуей на любимия му коктейл Bloody Mary

От всичко по повече

За да си приготвим коктейла, е нужно просто да смесим равни части мескал, ликьор шартрьоз, аперол и сок от лайм в шейкър с лед, да разклатим добре и да прецедим в чаша. Това е. Наздраве!