Като че ли всяко лято има две, три напитки, които се превръщат в хит. Миналата година сред предпочитаните бяха коктейлите Negroni, Dirty Shirley, дори и нестандартната комбинация от еспресо и портокалов сок, която стана популярна в TikTok.

5 от най-добрите ароматизирани водки за горещия летен сезон

5 от най-добрите ароматизирани водки за горещия летен сезон

С качество и забележим характер, който да се проявява

Смесването на кафе с други безалкохолни напитки всъщност не е ново явление, но очевидно лято 2023 е на гребена на точно тази вълна. Защото според изданието Food and Wine напитката на настоящото лято е еспресо тоник.

И представлява точно това, което предполага името ѝ - комбинация от шот еспресо и студен тоник. За да си я приготвим, сипваме в чаша с лед тоник, а след това добавяме и еспресото. Не е задължително последователността да бъде тази, но когато сипем еспресото накрая, напитката изглежда по-красиво в чашата. А пък ако сипем тоник върху еспресото, ще получим пяна.

И все пак, за да бъде еспресо тоникът ни по-завършен, можем да му прибавим резен от цитрусов плод. Обикновеният захарен сироп пък пасва идеално на комбинацията, ако предпочитаме напитката си подсладена.

Снимка 625325

Източник: iStock

Изненадващ ни се стори фактът, че еспресо тоникът произхожда от Швеция. Не за друго, а понеже свързваме Скандинавските страни повече с топлите напитки, заради по-студеното време там. Но през 2007 г. популярността на този ободряващ безалкохолен коктейл нараства в цяла Скандинавия. А в други държави си проправя път, след като е представен на състезания от Световния бариста шампионат.

Tom Collins - как да си приготвим класическия летен коктейл

Как да си приготвим класически Tom Collins

Освежаващо цитрусов и гъделичкащо пенлив летен коктейл

Въпреки че еспресо тоникът все още не присъства масово в менютата на барове и кафенета, тук-таме се среща, по-често в заведения в Щатите.