Като се замислим, няма класически коктейл, който де не харесваме. Поредният ни фаворит, който заслужава внимание, е освежаващо цитрусов и гъделичкащо пенлив, което веднага ни кара да си представяме как му се наслаждаваме на плажа. Добре, че времето навън става все по-лятно и можем спокойно да си помечтаем за предстоящата почивка.
Tom Collins е един от коктейлите, заслужили си мястото в лятната коктейлна "зала на славата". Все пак, приготвя се още XIX век, а през 1876 г. се появява за първи път в Bar-Tender"s Guide. Оттогава рецептата му не е била променяна съществено, което означава едно - Tom Collins просто се харесва точно такъв, какъвто е бил създаден първоначално.
Ако следваме класическата рецепта, би трябвало да завършим приготвянето му с гарниране с резенче лимон и череша мараскино. С украсата обаче бихме си поиграли - вместо изкуствените мараскино череши, бихме разнообразили с вишни - те са по-сочни, естествени на вкус и не сладнят. Но сега, нека се върнем към началото.
Ето я цялата рецепта за Tom Collins, описана от Delish.
Какво ни трябва
- 60 мл джин
- 30 мл лимонов сок
- 30 мл захарен сироп
- 90 мл сода
- 2 вишни (или коктейлни череши)
- резенче лимон
Източник: iStock
Какво ги правим
Шейкър пълним с лед и добавяме джина, лимоновия сок и захарния сироп. Разклащаме енергично за около 20 секунди или докато всички съставки се охладят.
Прецеждаме съдържанието на шейкъра и го сипваме в пълна с лед чаша Collins. Прибавяме и содата. А за финал гарнираме с вишни (или коктейлни череши) и резенче лимон за допълнително свежест.