Amelia е най-популярният коктейл в един от най-добрите барове в света. И предвид това, е странно, че не е широко известен. Но е толкова изкусителен на вкус и изтънчен на вид, че определено заслужава повече внимание.
Историята му също е интересна. Създаден е в един доста уникален в същността си тип коктейл барове в Ню Йорк. Мястото стартира през 2004 г., а зад откриването му стоят група бармани. Кръщават бара Employees Only и го превръщат в единствен по рода си.
Мястото е революционно с отношението на барманите към напитките, които приготвят. Те забъркват коктейлите с качествени и пресни съставки с огромна скорост и обем. Освен това наливат съставките "на око", избягвайки използването на джугър, превърнало се в стандарт в занаята.
Employees Only бързо се превръща в една от най-горещите точки за почитателите на коктейлите и това продължава да е така вече повече от 20 години. Още с отварянето си барът постига успех и е сред първите големи коктейл барове в Ню Йорк, които се разширяват с локации и в други градове. Освен това е единственият бар, удостояван всяка година от 2009 г. насам в списъка с 50-те най-добри бара в света, пише Robb's Report.
Amelia пък е най-успешният коктейл на Employees Only. Той е част от менюто още от самото откриване на мястото и е единствената напитка, която се предлага в менютата и на трите други локации на бара - в Лос Анджелис, Сидни и Сингапур.
Барманите описват Amelia като една по-различна версия на класическия Cosmopolitan, но с по-фин вкус. А ето и рецептата.
Какво ни трябва
- 50 мл водка
- 30 мл ликьор от бъз St. Germain
- 22 мл лимонов сок
- 22 г пюре от къпини (прави се с 3-5 смлени къпини и 7 мл захарен сироп)
- листа мента
Какво ги правим
В шейкър сипваме всички течни съставки и разклащаме добре за около осем до десет секунди. Прецеждаме коктейла във висока коктейлна чаша и гарнираме с листа мента.