За всяка жена външният вид е от изключително значение. Като косата, разбира се, е едно от онези неща, които се забелязват първо у всяка една дама.

Късата коса е отново на мода - кои са най-актуалните прически за пролет 2024

Късата коса е отново на мода - кои са най-актуалните прически за пролет 2024

Доза свежест за топлите месеци

Ето защо представителите на нежния пол се стараят да полагат какви ли не грижи за косите си, за да могат да бъдат здрави и жизнени. Освен всички продукти за коса, които вършат чудесна работа, можем да подсилим растежа на косата и чрез правилно хранене.

Разбира се, има много фактори като възраст, стрес, генетика, които влияят на растежа на косата. И ако не можем да направим нищо относно годините и генетиката например, то имаме пълен контрол над начина си на хранене. А той също може да се окаже ключов.

Снимка 663076

Източник: iStock

Изключително важно за растежа на косата е да си набавяме витамини B12 и D, биотин, рибофлавин и желязо. Ето и пет храни, с които според Healthline можем да си набавим необходимите хранителни вещества, за да стимулираме растежа на косата.

Яйца

Може да звучи прекалено лесно, за да е истина, но е факт, че яйцата са богати на протеин и биотин, които пък са изключително важни за растежа на косата.

Снимка 659860

Източник: iStock

Приемането на достатъчно протеини подпомага растежа на косата, защото космените фоликули са изградени предимно от протеини. Когато не приемаме достатъчно протеини пък може да се стигне до загуба на коса.

Горски плодове

Горските плодове като ягоди, малини и боровинки са изключително полезни и богати на антиоксиданти. Освен това те съдържат и колаген, който също е важен за косата.

Сред важните неща, които антиоксидантите правят, е, че предпазват космените фоликули от увреждане от свободни радикали, които се намират навсякъде около нас.

Снимка 582091

Източник: iStock

Например в 144 грама ягоди се съдържат 85 милиграма витамин C, което е със 113% повече от това, което имаме нужда на дневна база. Именно витамин C пък тялото ни използва, за да произвежда колаген - протеин, който заздравява косата.

Спанак

Намираме се в сезона на спанака, така че смело трябва да консумираме любимата храна на Попай Моряка. Спанакът, освен вкусен, е и източник на желязо и витамини А и С.

Снимка 539064

Източник: iStock

Има изследвания, които показват, че витамин A е важен за растежа на косата, но когато той е в прекалено големи количества, може да се стигне до обратен ефект - косопад.

Около 30 грама спанак трябва да са достатъчни, за да си набавим около 20% от дневната доза витамин А, от която тялото ни има нужда.

Авокадо

Благодарение на света, в който живеем, можем да си набавим авокадо навсякъде и по всяко време. Освен модерно за използване в салати, дипове и ястия, то е източник на витамин Е, който също отговаря за растежа на косата.

Снимка 605046

Източник: iStock

Около 200 грама авокадо са необходими, за да си набавим 28% от дневната доза витамин E, който също така предпазва скалпа от увреждане.

Мазни риби

Мазните риби като сьомга и херинга са отличен източник на протеин и Омега-3 мастни киселини. Именно Омега-3 са важни за предотвратяването на косопада и стимулирането на растежа на косата.

Снимка 585435

Източник: iStock

Все още има нужда от повече и по-убедителни изследвания за положителното въздействие на мастните киселени върху растежа на косата, но така или иначе консумацията им е полезна за общото здраве и правилната функция на мозъка.