Признаваме, че плодовите салати са ни по-любими от зеленчуковите. А те могат да бъдат също толкова здравословни, вкусни и лесни за приготвяне.
Освен това, според нас сладките салати бият по точки солените, защото са чудесни както за закуска, така и за десерт.
"Амброзия" е класика в жанра - свежа плодова салата, в която са замесени и ароматни череши.
Източник: iStock
Тъкмо сега им е сезонът. Затова си хапваме от тях на воля, но колкото и да са ни вкусни директно от купичка, рецептата за "Амброзия" на delish.com ни изкуши да разнообразим.
Какво ни трябва
- 200 г заквасена сметана
- 70 г сладкарска сметана
- консервирани мандарини (или други цитрусови плодове) - съдържанието на една консерва, отцедено
- 150 г ананас, нарязан на парченца
- 150 г череши (най-добре предварително да премахнем костилките)
- 100 г кокосови резенчета
- 100 г печени ядки - най-подходящ е пеканът
Какво ги правим
В голяма купа най-напред слагаме заквасената сметана, добавяме и сладкарската, и ги разбъркваме. След това идва ред на плодовете - първо консервираните мандарини, след тях са ананасът и черешите, а на финала към сместа присъединяваме и кокосовите резенчета и пеканът.
Разбъркваме още веднъж всички съставки в купата и имаме готови шест порции. Най-добре обаче да дадем поне час на салата да се охлади в хладилник. А преди да сервираме, може да поръсим с шоколадови парченца - за още малко разкош.