Бъркаме с голямата лъжица в Instagram, за да извадим оттам хората, които правят социалната мрежа по-вкусна. #FoodGram e поредица за всички, които не само готвят, но и снимат храната по-красив и вкусен начин.

Мантрата, че "готвенето не е какво да е занимание, а страст" сме я чували многократно. И сме напълно съгласни с нея. Но всеки ще се съгласи, че страстта не идва просто ей така - има я, когато на човек все пак му се отдава да твори в кухнята. Точно какъвто е случаят на Вероника Георгиева, за която прекараното време около печката е не просто задължение, а истинско удоволствие.

Феновете със сигурност я помнят от шестия сезон на MasterChef. И макар да не оставя трайна следа в предаването, то се оказва съдбоносно за нея.

След участието си във формата Вероника се оказва на кръстопът - да се откаже от готвенето или да му даде нов шанс. Решава да направи нещо ново и създава профила си в Instagram (@dessertsvalley). От дистанцията на времето, днес можем да кажем, че е взела доста добро решение, защото последователите ѝ в социалната мрежа са над 29 000.

"Исках рецептите ми да достигнат до повече хора, за да докажа на себе си, че има смисъл, че мечтите ми имат смисъл, че моята страст вдъхновява и радва и други хора."

Именно така научава и най-ценния си урок - да не се отказва, колкото и пъти да се проваля.

Страстта на Вероника към готвенето се ражда отдавна. Още като дете обожава да се навърта в кухнята около майка си и баба си, точно както правят повечето малчугани.

"Обичах да бъркам всякакви готварски смеси, да облизвам крема от бъркалките на миксера, да подреждам корите на баницата, да оформям картофените кюфтета на баба и да бъркам с пръсти в мекото тесто за питка."

Същинският интерес към готвенето, но вече напълно осъзнат, се проявява, когато Вероника е в университета. Според думите ѝ, най-вече защото е предпочитала да знае какво има в храната, която яде, вместо да я поръчва готова. А след много и най-различни кулинарни опити - някои успешни, други не чак толкова, тя разбира кое в кухнята ѝ доставя най-голяма наслада - десертите.

Днес, наред с профила в Instagram, където споделя с последователите си най-различни рецепти за сладки неща, тя развива и кулинарен блог.

"Близките ми знаят, че не мога да съществувам без "нещо сладичко". Така израснах с "нещо сладичко" след вечеря, в междучасията в гимназията, преди изпити в университета, че и по пътя за работа..."

И така, знаейки, че животът е по-хубав с десертче, което си е приготвила сама, вкусните и здравословни десерти стават нещо като хапки щастие за Вероника. Но в живота на Вероника има и други сладости - разходките с децата, пълноценното време с тях в игри и четене на книжки, общите им семейни забавления със съпруга ѝ. С когото, между другото, се запознават на уроци по салса, сватбата им се провежда в два дни в два различни града - на кораб и в парк, а меденият месец прекарват на остров Бали и в Сингапур. И докато за него тя е любов, грижа и красота, то четиригодишният ѝ син би я описал по следния начин: "готвиш много вкусно, активна си, красива и обичаш да седиш на дивана с потник".

А изненадите на Вероника не свършват на дивана. Реално родният ѝ език е руският и има сестра близначка, с която в живота им се случват съвпадения като на филм: "Явявали сме се на изпити една вместо друга и сме излизали с едно и също момче. Четем си мислите и си купуваме еднакви подаръци за рождените дни, въпреки че живеем в различни държави. Обикновено ни боли един и същ зъб и си звъним в една и съща секунда."

По образование Вероника е икономист, по професия е старши одитор, а по душа спортист - тренирала е акробатичен рокендрол повече от 10 години. Обича да купува цветя от възрастни жени, красиви гледки и да си почива активно с каране на колелета, сноуборд и АТВ-та. Като един достоен представител на зодия скорпион смята, че освен грижовна, е целеустремена и голям инат.

Не от инат, а от безгранична любов към шоколада, Вероника не може да си представи десерт, който в съставките си да не съдържа именно шоколад. А и като цяло, за нея "ден без шоколад е пропилян ден". Затова и той присъства в около 70% от рецептите ѝ. Приема много присърце и фразата на Джон Тулиус, че девет от десет човека обичат шоколад. Десетият лъже.

Кой е любимият ви десерт?

Много обичам шоколадово суфле, поднесено с топка сладолед. Обичам го, защото на първо място е супер шоколадово. Второ, има различна текстура отвън и течен център отвътре, което придават допълнителен вкус и разнообразие. А разликата в температурата на топлото суфле и ледения сладолед кара не само зъбите ми да изтръпват... Просто го обожавам! Ако трябваше да се опиша с десерт, това щях да бъда.

А кой е този, който приготвяте най-често у дома?

Най-често приготвям брауни. Понякога с малини, понякога с тиква, понякога с орехи или просто "натюр" - с много (много) шоколад. Това е любимият десерт на мъжа ми (който между другото покрай мен прояде сладко) и затова често присъства на нашата маса. Или май е по-правилно да кажа, че често отсъства, защото се задържа за точно ден и половина, а понякога изчезва безследно дори преди да съм го снимала.

Винаги съм била на мнението, че за десертите има отделен стомах, така че дори и да се преяде с основното, винаги има място за десерт.

Ако оставим десертите настрана, какво ястие най-често приготвяте у дома?

Най-често у дома се приготвя супа. И то не каква да е, а крем супа, защото става най-лесно и бързо. И въпреки че е заради липсата на време и постоянното бързане, съм щастлива, че децата обожават да хапват всякакви крем супи - от цвекло, кейл, праз, грахова, спаначена, морковена, с нахут, тиква и какво ли още не.

Хубавото на тези супи е, че вътре може да се "скрие" дори това, което детето не обича, и то да получи полезните му вещества дори без да разбере.

На какъв принцип подбирате рецептите, които показвате в профила си?

Това, което обединява всички рецепти, е, че те са здравословни, лесни, вкусни и бързи за приготвяне, без необходимост от специални кухненски принадлежности или сложна техника. Такива, че дори човек, който не е готвил, да може да се справи без затруднения.

За мен е важно, освен вкусна и здравословна, храната да изглежда и апетитно, защото обичам красивото и смятам, че когато е красиво, е и по-вкусно.

Кое е най-трудното в поддържането на подобен профил?

В действителност отнема страшно много време, ако се върши съвестно и качествено.

Развиването на профила изисква планиране, подготовка, ресурси като време и продукти, както и немалко компромиси и жертви. Аз приемам това дело отговорно и за мен най-голямо значение има качественото съдържание, стойността и полезността, която то дава на хората. Държа на своите принципи и разбирания, които не нарушавам дори при наличието на примамливи предложения за партньорства.

Например няма как да се съглася да рекламирам бонбони с 99% бяла захар, при положение че моите рецепти не съдържат такава. Не всичко в живота е пари и реклама. По-важно за мен е да държиш на принципите, в които вярваш.

Затова и най-трудното за мен е да поддържам висока активност и полезност със съпътстващото планиране, готвене, заснемане и обработване, без това да е за сметка на времето, прекарано със семейството ми. Невинаги успявам, но много се старая двете да бъдат в баланс.