Бъркаме с голямата лъжица в Instagram, за да извадим оттам хората, които правят социалната мрежа по-вкусна. #FoodGram e поредица за всички, които не само готвят, но и снимат храната по-красив и вкусен начин.
Макар да е участвала в MasterChef и да е приготвяла какви ли не вкусотии, Гергана Баева не подценява нито едно ястие. Гледахме я в седмия сезон на предаването преди две години. Тогава напрежението ѝ дойде в повече в кръга, в който участниците трябваше да приготвят английска закуска.
Но колкото и стресиращо и интензивно да е било участието ѝ, Гери смята, че MasterChef е интересен експеримент, чрез който човек може да разбере много за себе си.
"Най-важното е да правиш нещата както ги усещаш и да няма "на всяка цена". Доволна съм от всяка една секунда в този формат, където намерих много нови приятели и сърцати хора."
А страстта към готвенето Гери решава да споделя не само с най-близките си, но и с всички нас. След дълго окуражаване от приятели, най-накрая се решава да създаде и кулинарен профил в Instagram (beyond.the.yummy).
В него основният фокус може и да е върху интересни рецепти, но всичките ѝ последователи (към момента на излизането на текста те са 30 000) виждат там не само вкусни ястия, но и късчета от личния ѝ живот.
"Винаги ми е било приятно да прекарвам време в кухнята, да създавам, да стилизирам, да снимам. В един момент реших, че това бих искала да излезе от моите лични мрежи и да заживее собствен живот, както и да достигне до повече съмишленици."
За Гери не е нужно човек да прекарва часове наред в кухнята в приготовлението на сложни и екстравагантни ястия, а точно обратното. Къде на шега, къде не, тя нарича готвенето своя терапия. То я кара да се чувства щастлива и енергична, създава ѝ емоции и спомени, връща я към преживяния, пътешествия или в бабината кухня. "Вярвам, че храната може да ни даде точно това."
Гери винаги подхожда с позитивна нагласа и ентусиазъм към нещата. Все на нея се пада и честта да бъде генератор на емоции, енергия и вдъхновение на хората около себе си. А като един истински мечтател, обича да гледа напред и да си поставя нови цели за преживяване.
Освен готвенето, Гери има още една голяма страст, която е материализирала в салоните си за красота СОСО. И на пръв поглед може и да изглежда, че няма нищо общо между кулинарен профил в Instagram и салон за красота, но това не е така.
"Реално дали комуникирам услуга в СОСО или съдържание в beyond the yummy, важното е как го правя, да е облечено в романтика и човек да пожелае това изживяване - независимо дали да отдели време за себе си с процедура за коса и нокти, или да си достави удоволствие с вкусна домашно приготвена храна и да се отдаде на готвенето. Оттам нататък важна е качествената услуга и сполучливата рецепта, за да защитиш тази маркетинг добре съшита дрешка", казва Гери.
И просто няма как веднага да не я попитаме кое е по-голямо предизвикателство - да уцелиш правилната прическа за една жена или точния ѝ вкус за десерт?
Отговорът на този въпрос за Гери съдържа много и различни аспекти, но в 90% от случаите жените предпочитат красива и добре поддържана прическа. И докато с десерта са склонни да направят компромис, то с прическата - не.
Гери обожава да приготвя чийзкейк - "във всякакви форми и вкусове, с блат или без, с различни глазури, режимни или класически". Но когато говорим за вкус, големият победил е черният шоколад - шоколадов мус, брауни, сладолед, палачинки, бисквити, бонбони... всичко с шоколад ѝ е слабост.
Изненадани оставаме обаче от факта, че Гери приготвя най-често у дома не десерт, а... салата. Оказва се, че всички вкъщи обожават пъстри и богати салати. До тях се нареждат и солени кишове и гратени, печени зеленчуци с таханов дресинг... Все вкусни неща.
Кое е най-трудното при поддържането на кулинарен профил?
Създаването на съдържание отнема много енергия, усилия, знания и умения, не на последно място - време и средства. Често това остава незабелязано при гледане на един краен продукт като видео от една минута с рецепта, която е минала х на брой опита и часове снимки, монтаж, текст и споделяне.
Въпреки това вярвам, че човек, който създава съдържание, има два пътя: да се забавлява или да се напъва да изкара пари от това. Познайте аз от кои съм...
Кои са трите хитрини в кухнята, които използвате най-често?
Предварителна подготовка на продуктите, с които ще готвя, т.н. mise en place - така се готви много по-лесно и бързо, без риск от загаряне и да забравиш нещо. Или да се окаже по средата на готвенето, че нямаш нужен продукт.
Друго удобство е използването на хартия за печене под всякаква форма. И импровизация с каквото има - за да не се разхищава и изхвърля храна.
Когато пътувате, "крадете" ли си рецепти от местата, които посещавате?
Задължително се връщаме от пътувания поне с няколко рецепти. Събирам и кулинарни книги - за съжаление, изгубих колекцията преди няколко години при преместване и сега започнах наново.
От пътуване до Сицилия си донесохме автентична рецепта за аранчини и канелони. Отделно често пътуваме в Гърция и споделям доста от тяхната кухня в блога.
Кое е тогава най-странното ястие, което сте опитвали?
Печени скакалци в Камбоджа.
Бихте ли ни препоръчали няколко профила на хора в Instagram, създаващи кулинарно съдържание и най-вече десерти, които заслужава да следваме и ние?
Веднага се сещам за две много любими момичета @hey.daniellaa и @my.salted.lemons.
А няколко книги?
Определено Джейми Оливър и Гордън Рамзи имат много достъпни и вкусни рецепти в книгите си.