Бъркаме с голямата лъжица в Instagram, за да извадим оттам хората, които правят социалната мрежа по-вкусна. #FoodGram e поредица за всички, които не само готвят, но и снимат храната по-красив и вкусен начин.

Като много деца и Елица Сърбева е обожавала да се навърта в кухнята, докато бабите ѝ приготвят вечерята, разточват корите за баница или просто подправят гозбите. Именно тези моменти са и зрънцето, дало живот на интереса ѝ към кулинарията, който днес се изразява в поддържането на кулинарен профил в Instagram и блог.

За Елица повечето професионални готвачи, любители кулинари и блогъри имат едно общо нещо - спомените от детството и вкусната храна. Ето защо тя вярва, че страстта към храната и готвенето се възпитават. Но пък в днешно време по-голямата част от младите хора не следват примера отпреди 30-40 години.

"Колкото и заразително и удовлетворяващо да е готвенето, за някои е много по-лесно да изберат полуготова храна или да поръчат от ресторант", казва тя.

По професия Елица е софтуерен инженер, а общо между професията си и кулинарията (но невинаги) намира в прецизността и търпението. "Разликата е, че едното е визуално в пъти по-красиво за окото и носи удоволствие за сетивата."

Пряма и директна към другите, тя е такава и към себе си. Осъзнава, че е труден характер, но се старае да не се взема на сериозно, защото това често не води до нищо добро. Убедена е, че не бива да си правим изводи от това, което виждаме в социалните мрежи, защото красивите снимки понякога подлъгват, че всичко е перфектно.

Профилът си в Instagram (CakeAndPancake) Елица Сърбева създава още преди години, но сравнително от скоро се захваща сериозно с поддържането му. Резултатът: над 18 000 последователи към момента.

#FoodGram: Станка Стоянова и дефиницията ѝ за здравословно хранене

Здраве от градината – защо сезонното хранене е най-доброто за нас

Станка Стоянова за здравословното хранене, за диагнозата Хашимото и за отглеждането на зеленчуци на село

И макар да отделя много време и енергия за приготвянето и снимането на всички вкусни неща за блога и профила си, у дома по-често залага на бързи, лесни и вкусни ястия.

"Обичаме много всякакви супи, салати, тестени храни, най-различни дипове и разядки, които чудесно се съчетават с хляб с квас (какъвто обожавам да приготвям)."

Десертите също са част от менюто на семейството ѝ, но те остават за дните, в които не е толкова натоварено и има достатъчно време и желание за приготвянето им.

Елица предпочита да използва сезонни плодове и зеленчуци за ястията си. Млечните продукти, яйцата и захарта също са сред най-често използваните от нея продукти. "В ежедневието по-рядко прибягвам до нестандартни продукти и рецепти."

Кои са храните, които избягвате?

Избягвам преработени и полуготови продукти и винаги чета съдържанието на етикета, ако купувам непознат продукт. Човек трябва да може да вземе информирано решение както за закупуване на фурна, така и при избиране на консервирана царевица например.

Смятам, че е задължително човек да знае защо едната е два пъти по-скъпа от друга и да е наясно какво слага на масата и в чинията си. Избягвам магданоза, както и не готвя прекалено много с месо. Предпочитам зеленчуците и за да приготвям някаква рецепта с месо или да хапвам навън, трябва да съм сигурна, че ще е наистина вкусно.

#FoodGram - Жанина Митанкина доказва, че може да месиш хляб с квас за 7-членно семейство всеки ден

Как се меси хляб за седемчленно семейство всеки ден

Жанина Митанкина за кваса, за хляба и за отглеждането на пет деца

Кое е най-трудното в поддържането на кулинарен профил?

Мога да кажа кое е най-лесното - започването. И може би изглежда като детска игра в очите на тези, които не се занимават с това.

Но онези, които поддържат кулинарен блог/сайт с всички социални мрежи, готвят, пазаруват (разбирайте да подбират дори малини една по една понякога), заснемат, обработват снимки, описват рецепти, а понякога се занимават и с техническата част на сайта, ангажират се и отделят от времето си, за да бъдат активни навсякъде... така че лесно няма. Но удоволствието е наистина голямо и трудът е удовлетворяващ.

Може ли всяка една храна да бъде снимана "вкусно"?

За мен да снимаш вкусно означава при вида на снимката/видеото да огладняваш. Да ти се прииска да вкусиш тук и сега, и да не може да почакаш дори секунда. Мисля, че всичко може да бъде заснето вкусно, стига да знаеш как.

#FoodGram – Гери Баева от MasterChef ни води отвъд пределите на вкусното

Отвъд пределите на вкусното – невероятният свят на Гери Баева от MasterChef

Гери споделя за предизвикателствата да поддържаш кулинарен профил в Instagram, за вкусните десерти и триковете в кухнята

А кой е любимият ви десерт?

Би било много трудно да назова само един. Обичам тирамису, всякакъв чийзкейк, както и плодови и шоколадови десерти. Но ако мога да обобщя с "всички шоколадови десерти", нека са те.