Бъркаме с голямата лъжица в Instagram, за да извадим оттам хората, които правят социалната мрежа по-вкусна. #FoodGram e поредица за всички, които не само готвят, но и снимат храната по-красив и вкусен начин.
Още от дете храната предизвиква емоции и вълнение у Ваня Грозева. Тогава тя е верен помощник в кухнята, докато мама и баба приготвят любимите курабии, кифлички, кекс или баница.
"Сякаш времето спираше. Беше толкова интересно и завладяващо", спомня си тя. Но още тогава по-ценен и интересен ѝ е не крайният резултат, а самото приготвяне на рецептата. Ето така се разпалва и любовта към храната у нея. Любов, която Ваня показва и предава и на последователите си в Instagram.
"За мен храната е много повече от средство за задоволяване на апетита. Тя е вдъхновение, емоция, радост, уважение и още много."
Естествено, никога няма да забрави първите си овесени бисквити. Прави ги още като ученичка с точно три съставки - овесени ядки, яйце и банан. И макар резултатът да не е бил визуално издържан, Ваня още помни колко вкусни са били.
"Тогава осъзнах, че за да е вкусен един десерт, не е необходимо да съдържа бяла захар и бяло брашно. И започнах да експериментирам."
Днес кухнята е мястото, където Ваня релаксира и се зарежда с енергия. Готвенето отдавна се е превърнало в нейната медитация, а социалните мрежи ѝ помагат да достига до много други хора като нея.
В началото не е имала намерение да поддържа изцяло кулинарен профил, а просто е публикувала снимки на десерти, които е приготвяла за семейството си.
Приятелите ѝ обаче редовно я молят за рецепти, с които тя не може да услужи, просто защото е приготвяла повечето ястия и десерти на око, а не е следвала пропорции.
След около две години обаче решава не само да записва стъпките в приготвянето детайлно, но и да създаде профил, в който да ги споделя.
Последното не е било никак лесно, но фактът, че е упорита, ѝ помага много - не само в това начинание, но и в преследването на всички останали мечти.
В готвенето, освен рецептите, Ваня следва неотлъчно и своята добре развита интуиция. Никога не я пренебрегва, а и няма причина да го прави, защото до момента не я е подвеждала.
Колкото до живота с тримата мъже у дома, Ваня знае чудесно как да се справи в кухнята. Тайната се крие в... палачинките, които редовно са част от закуската на семейството ѝ.
"Почти всеки ден за закуска приготвям някаква тяхна разновидност - класически, бананови, овесени, тиквени, с пълнеж."
Крем супите са другата голяма тайна на Ваня, с която осигурява мир вкъщи, защото те са "чудесен начин да "скриеш" някой зеленчук, който децата не обичат".
Оказва се, че най-непретенциозен към храната е таткото (разбира се), а малкият Макси все още похапва от всичко и обича да опитва нови храни. Батко му Божи обаче "не иска и да чуе за домати и чушки".
Пътят към здравословното хранене за Ваня минава през някои принципи, от които не се отклонява. Тя вярва в израза, че "ние сме това, което ядем", затова в кухнята ѝ няма да намерим и следа от бяла захар, брашно или полуфабрикатни храни.
С личен пример Ваня Грозева се опитва да възпитава вкуса на децата си, защото вярва, че те не само чуват какво се говори, но виждат и какво се прави. Най-голямото ѝ желание е да ги научи на любов към хубавата храна, а положи ли се здравословна основа, вероятността, когато пораснат, да направят здравословен избор, е по-голяма.
Как се поддържа кулинарен профил в Instagram?
Развиването на кулинарен профил изисква много време и усилия, особено ако ти си готвачът, режисьорът, фотографът, монтажистът, копирайтърът, маркетинг специалистът...
За да поддържаш кулинарен профил, в повечето случаи означава да работиш няколко професии и да се развиваш постоянно. Но когато виждаш смисъла зад всичко това, когато носиш стойност и полезно съдържание за хората, тогава всичко си струва.
На мен лично ми е най-трудно да намирам баланса. Балансът между собствената ми страст и адаптирането към постоянно променящите се алгоритми, балансът между поддържането на кулинарен профил и семейството.
Откъде идва страстта към сладкото?
Десертите са наистина моята страст, която пламна още когато бях много малка. Обожавах да участвам в приготвянето им и особено да облизвам купичките. Бях ученичка, когато започнах да експериментирам в кухнята. Беше ми интересно да съчетавам любимите си вкусове и да използвам нови и интересни за тогава съставки, като кокосово масло, чия и кокосова захар.
Въпреки че споделям и много солени печива и рецепти, да, десертите преобладават. От една страна, защото са ми страст, а от друга - защото именно десертът е храната, чиято здравословна алтернатива хората търсят най-често.
Споделете ни три трика в кухнята, които използвате и правят готвенето по-лесно и приятно?
Едно от нещата, които много ми помагат, е да си направя план - какво ще е менюто и какво трябва да се напазарува.
Следващото нещо са заготовките - измиване, нарязване на зеленчуци, които прибирам в кутии в хладилника, както и замразяване на различни пресни подправки и плодове, за да си ми на разположение във всеки сезон.
Когато приготвям зеленчукови или месни кюфтенца, използвам лъжица за сладолед, за да се получат всички еднакви. Хартията за печене е винаги до мен, за да предотврати залепването на храната по тавата, както и да ме улесни при почистването.
Три кулинарни профила, които човек си заслужава да следва?
Аз лично следвам с голям интерес dess_hristova, baking.for.seven, beyond.the.yummy, hey.daniella, zdravka_kokalova и още...