Бъркаме с голямата лъжица в Instagram, за да извадим оттам хората, които правят социалната мрежа по-вкусна. #FoodGram e поредица за всички, които не само готвят, но и снимат храната по-красив и вкусен начин.

Някои от хората, който обожават да готвят, обичат да описват в детайли как и кога се е зародила страстта им към готвенето. Други пък предпочитат да запазят маниакалната си прецизност за самото готвене. Жанина Митанкина е от вторите.

"Винаги ми е било приятно да готвя и да прекарвам време в кухнята. Обичаме да имаме гости, да се събираме с приятели и ми е доставяло огромно удоволствие да планирам менюто и да приготвям храната, която ще ни обедини около масата. С появата на децата и поводите станаха много."

До идеята за профил в Instagram (baking.for.seven) и собствен блог Жанина стига съвсем случайно. В дъното на всичко са един рожден ден и Даниела Динева, която също има профил в Instagram, посветен на готвенето.

След въпросния рожден ден Даниела, решава да сподели в профила си снимки на част от нещата, които Жанина е била приготвила за хапване. "И ме мотивира да качвам още неща, най-вече с квас, защото хората са любопитни и има голям интерес."

А квасът и хлябът, в чиято основа е първият, са неизменна част от всекидневието на Жанина и семейството ѝ. Хляб тя пече всеки ден, а понякога и по два пъти на ден. Обича да го прави с квас, защото така е "по-вкусен, по-красив и по-полезен". Което не означава, че отрича приготвянето на хляб с мая, дори напротив - в дните, в които е ангажирана и не разполага с достатъчно време, предпочита да го замеси с мая, отколкото да си купи от магазина.

Влюбването в кваса се случва толкова отдавна, че Жанина дори не може да си спомни кога точно. Но е сигурна, че ѝ е направило впечатление как в кварталната бакалия хляб с квас се е продавал на по-висока цена. Това и провокира любопитството ѝ да разбере какво точно му е специалното.

Снимка 629495

Източник: Личен архив

"Потърсих в интернет информация за кваса и така попаднах на едно видео на ирландец, който в рамките на 10 минути обясни целия процес - от захващането на квас до готовия хляб. Реших, че няма как да е толкова трудно."

Оказва се, че е права, но пък и разбира, че най-важното нещо при месенето с квас е търпението. А то не е проблем, защото самата Жанина е отдадена, отговорна и организирана.

#FoodGram - Анна Стойкова след MasterChef - кулинарната инфлуенсърка знае как да заобичаме храната без месо

Момичето, което знае как да заобичаме храната без месо

Анна Стойкова за кулинарните пътешествия, за любимите си веган ястия и за приложението с рецепти Veganna

И няма как да не е отдадена, защото се грижи за седемчленно домакинство - тя, съпругът ѝ и петте ѝ деца. Винаги е слагала семейството си на преден план и се старае всеки ден децата ѝ да имат приготвена закуска за училище, следи домашните да са написани, а дрехите - изпрани.

"Иска ми се да бъдат обгрижени, доволни и да не чувстват липса на внимание за сметка на останалите вкъщи. Спомням си, че като родих петото, още в болницата поръчах от онлайн супермаркетите продукти, за да може след изписването да сготвя."

Споменавайки петте деца, веднага си питаме как е възможно човек да сготви по предпочитанията на всяко едно. Е, оказва се очаквано трудно, но не и невъзможно за Жанина.

"Повечето хора си представят пет малки деца, които разчитат за всичко на мен. Не е точно така. Големите ми синове са на 14 и 11 години. Освен да осигурявам храната им, мога вече и да разчитам на тях. Да ме отменят за пет минути или да отидат до магазина, когато имам нужда от нещо", казва тя.

Дори твърди, че ангажиментите ѝ не са повече от тези на жена с две деца - просто количеството сготвена храна е различно. Не е изненада, че хлябът е големият любимец на всички в дома на Жанина - "защото е вкусен, домашен, с био брашно и всички го харесват".

"Обикновено готвя за най-капризните (най-малките), останалите ядем от същото или се спасяваме с една филийка, намазана с крема сирене и хубава салата", допълва още тя.

Трудното се оказва съвсем друго. Голямото предизвикателство в отглеждането на пет деца за Жанина, е да следи дрехите в гардероба на всяко едно от тях.

"Както и всички Viber групи, с които се сблъсква съвременната майка, и успеха в училище, за да няма големи пропуски."

Трудно е да изслуша мечтите и проблемите на всеки, още по-сложно е да угоди на желанията им - без да ги разглезва излишно. И все пак човек няма как да не се запита дали на Жанина успява отдели за себе си изобщо.

"През деня децата са на училище, градина и ясла. Имам достатъчно време, което да отделя за любимите си неща. Свикнала съм бързо да отмятам домакинските задачи и успявам да мисля и за себе си."

Какво трябва да знае един нов последовател за вас?

В профила ми ще вижда рецептите, които приготвям за семейството си, моменти от личния живот, които искам да останат като спомен, и ежедневни ситуации, които съм сметнала за смешни или интересни.

Кое е най-трудното в поддържането на кулинарен профил?

Най-трудно ми е да описвам рецептите. Причините са две. Първата е, че неща, които за мен са интуитивни, трябва да помисля как да опиша така, че някой, който няма никаква идея от процеса, също да се справи.

Втората причина е, че не обичам празни приказки. Всеки увод към рецептите ме тормози. Това не са "рецептите на баба" или " компания за следобедното ми кафе". Обичам да съм директна и да не украсявам нещата излишно.

А защо печива?

Защото ми доставят най-голямо удоволствие. За мен печенето не е само начин да осигурявам качествен хляб и десерти за семейството. Това е и вид терапия, магия, която не се случва, когато готвя пиле с ориз.

Коя тогава е най-честата съставка, която използвате при готвене?

Много са - обичаме риган, сирене, масло, босилек, моцарела, яйца, месо... С толкова хора, разнообразието е гарантирано.

#FoodGram - Даниела Ламбова, която загърби корпоративния свят, за да открие щастието в десертите и фотографията

Десертът като призвание – Даниела Ламбова за страстта към сладкото и фотографията

Да загърбиш корпоративна кариера, за да превърнеш творчеството си в професия

Бихте ли препоръчали някой интересен профил в Instagram, чиито собственици създават кулинарно съдържание и най-вече за печива с квас?

Много са и дано не забравя някого, но чудесни рецепти може да намерите при marifetkaa, radinabakes, theloafmakery, nixie_foodpic.