Бъркаме с голямата лъжица в Instagram, за да извадим оттам хората, които правят социалната мрежа по-вкусна. #FoodGram e поредица за всички, които не само готвят, но и снимат храната по-красив и вкусен начин.

Като повечето малки деца, и Станка Стоянова е обичала да се върти из кухнята, докато жените в къщата приготвяли вкусни ястия. Но тя е правила и нещо друго - наблюдавала е внимателно и винаги, когато е имала възможност, е помагала с каквото може. Същинският интерес към готвенето обаче идва, когато е в седми-осми клас.

Точно тогава прави и първите си опити да сготви нещо вкусно. По спомени те са били много далеч от успешни, но по-важно е било желанието. Истинската страст към кулинарията я завладява няколко години по-късно, когато вече е студентка.

"Имах все по-голямо желание да експериментирам и да откривам нови вкусове. В Студентски град по онова време нямаше много условия за готвене, но често забърквах някоя вкусотия на малкото котлонче в стаята в общежитието", спомня си Станка.

Тогава с колегите от университета се шегуват, че някой ден тя със сигурност ще отвори ресторант. Е, до такъв все още не е стигнала, но пък много успешно поддържа кулинарен профил в Instagram, с който иска да помага на хората да се хранят здравословно, следвайки принципа на готвене със сезонни продукти.

В началото Станка не отделя необходимото време и внимание на Know How To Cook - дори не може да си спомни кога точно е създала профила. Но макар и сравнително късно, все пак осъзнава, че той е чудесен начин да споделя опита си с повече хора.

#FoodGram – Гери Баева от MasterChef ни води отвъд пределите на вкусното

Отвъд пределите на вкусното – невероятният свят на Гери Баева от MasterChef

Гери споделя за предизвикателствата да поддържаш кулинарен профил в Instagram, за вкусните десерти и триковете в кухнята

В него тя не споделя само здравословни рецепти за сезонно хранене, но и някои неща за себе си. Като например, че има две деца - дъщеря на 11 г. и син на 3 г. и че преди няколко години се е записала за кастинг за MasterChef. До готвене и бяла престилка така и не се е стигнало, защото е имала проблеми с бременността си.

Днес Станка не съжалява, че обстоятелствата са се наредили точно по този начин, защото идеята ѝ за кастинга е била плод на желанието ѝ да се предизвика. "За мен е много важно да се развивам и всеки ден да научавам нещо ново."

Обратите в живота на Станка също не са един или два. Родена и израснала в Нова Загора, от няколко години тя живее със семейството си в село край Варна - сбъдната мечта, която не са вярвали, че ще осъществят толкова скоро.

Не отрича градския живот, защото и той си има своите предимства, но този на село ѝ дава няколко много важни неща: "спокойствие, чист въздух, близост до природата, независимост и свобода".

Станка учи и завършва информатика, като още в университета започва да работи по специалността си. Но след няколко години решава да смени тотално средата и начина си на препитание - и отваря магазин за бебешки, детски дрехи и текстил.

"През тези четири години разбрах колко е трудно да имаш малък бизнес в България", казва Станка, след което признава, че всички премеждия са ѝ помогнали да израсне и като личност.

В даден момент обаче спира да се чувства на мястото си в магазина и решава отново да направи промяна и даде свобода на творческата си страна. Тогава тя изтупва от прахта блога си Know How To Cook и го възражда. Покрай него осъществява още една своя мечта - да издаде книга с рецепти. Но го прави по различен начин.

Вместо стандартна готварска книга, Станка създава карти, които да са много по-лесни за използване по време на готвене. Те са нейната визия за по-устойчив и практичен вариант, когато екшънът в кухнята е пълен.

Преломен момент в живота ѝ се оказва този, в който чува диагнозата Тиреоидит на Хашимото. Тя променя тотално и начина, по който гледа не само на живота, но и на храната.

"Хашимото е като разделителна линия в моя живот. Неслучайно казват, че болестите идват, за да ни напомнят да се погрижим за себе си."

Преди заболяването Станка не е обръщала голямо внимание на качеството на храната, която консумира. Интересът ѝ се е ограничавал до срока на годност на храната, но не и към състава ѝ. Диагнозата става причина да започне да обръща внимание коя храна как влияе на тялото ѝ и какви ползи му носи.

#FoodGram - Анна Стойкова след MasterChef - кулинарната инфлуенсърка знае как да заобичаме храната без месо

Момичето, което знае как да заобичаме храната без месо

Анна Стойкова за кулинарните пътешествия, за любимите си веган ястия и за приложението с рецепти Veganna

Съвсем разбираемо, в началото се е чувствала объркана от всички различни мнения и теории за това кое е здравословно и кое - не. Но в крайна сметка успява да намери баланса и да се чувства уверена, че дава на тялото си добра храна.

Естествено, през годините здравословното хранене е имало различно значение за Станка, като дори е залитала в крайности. А на този етап разбирането ѝ за него е: "пълноценно и разнообразно хранене със сезонни продукти, съобразено с индивидуалните хранителни непоносимости и здравословно състояние на всеки".

Разкажете малко повече за идеята ви за сезонно хранене?

Откакто се помня, вкъщи винаги сме се хранили със сезонна храна, защото родителите ми и баба и дядо отглеждаха всичко, което се слагаше на масата вкъщи.

За мен това е най-естественият начин на хранене. Толкова, че го правех несъзнателно. Един ден, докато пазарувах, случайно ми направи впечатление, че хората са изгубили връзката с природата. Толкова пъти бях чувала да се оплакват колко са безвкусни и пластмасови доматите и краставиците през зимата, колко са високи цените им и въпреки това продължаваха да ги купуват, вместо да изберат кореноплодни зеленчуци например.

Така се роди и идеята да започна да споделям всеки месец списък със зеленчуците и плодовете, които са в сезон. Няма какво да се лъжем, рафтовете на магазините и сергиите на пазара целогодишно са отрупани с изобилие от плодове и зеленчуци, често пропътували десетки хиляди километри. В една такава изобилна среда е доста лесно човек да се обърка, особено ако няма представа как се отглежда един зеленчук от семето до плода.

Какво отглеждате във вашата собствена градина?

Градината ни е малка - само 80 кв. м обработваема площ, но в нея успяваме да отглеждаме доста растения. Съпругът ми се грижи основно за нея. Аз му помагам с плевенето. Аз съм и тази, която настоява да отглеждаме и зеленчуци, различни от домати, краставици, тиквички и картофи.

Повече от половината ни градина е засадена с домати и картофи. Отглеждаме още краставици, тиквички, различни сортове боб, грах, царевица, чушки, разнообразни подправки. Напролет слагаме няколко сорта зелени салатки, чесън и лук за зелено, рукола, киселец, аспержи.

За есента отглеждаме алабаш, кейл, цвекло, моркови, пащърнак. Две години опитвахме и карфиол, но не ни се получава. Имаме от всички по малко, което да задоволява нуждите ни през различните сезони.

Снимка 637641

Източник: Микаел Стефанов

Кое ястие приготвяте най-често у дома?

Обичам разнообразието в храната. Често повтарям продукти, по-рядко ястия. През всеки сезон готвя различни ястия, само за паста, мусака и супа топчета няма сезон вкъщи. През лятото често правя таратор и пълнени чушки, през зимата пък кисело зеле с джолан.

#FoodGram - Жанина Митанкина доказва, че може да месиш хляб с квас за 7-членно семейство всеки ден

Как се меси хляб за седемчленно семейство всеки ден

Жанина Митанкина за кваса, за хляба и за отглеждането на пет деца

Ако трябва да изготвите перфектното меню, какво предястие, основно ястие и десерт бихте включили в него?

За мен храните, с които съм отраснала, са едни от най-вкусните. Макар да обичам да експериментирам и да опитвам нови вкусове, в моето перфектно меню бих включила салата с домати, краставици, чушки, печен патладжан, лук и много магданоз. За основно - печено месо, а за десерт - лек сладкиш с плодове. Семпло и лесно за приготвяне с достъпни продукти, с които съм отраснала.

А как се роди идеята за създаването на карти с рецепти?

Доста дълго отлагах създаването на собствен продукт. Обожавам кулинарни книги, но винаги са ми били неудобни за употреба в кухнята. Цапам ги по невнимание, страницата се затваря в най-неподходящия момент. Затова реших да подходя малко по-нестандартно и да трансформирам книгата в карти с рецепти. Картите са много по-удобни за употреба. Ламинирани са и се почистват лесно, ако върху тях попаднат пръски храна или ги пипнем с мръсни ръце.