Бъркаме с голямата лъжица в Instagram, за да извадим оттам хората, които правят социалната мрежа по-вкусна. #FoodGram e поредица за всички, които не само готвят, но и снимат храната по-красив и вкусен начин.

Познаваме Анна Стойкова от седмия сезон на MasterChef и не крием, че за нас беше една от най-интересните участнички. Освен с чаровна усмивка, Анна плени зрителите и журито на предаването със своите интересни и вкусни веган рецепти. Казва, че е работлива и устремена. Мечтател с бохемска душа, влюбен в света, обичащ живота и търсещ магията в малките неща.

Пристрастена е към здравословния начин на живот и хранене, пътешествията до далечни и екзотични дестинации, и към движението. Обожава активностите на открито и разходките в планината, така че използва всяка възможност да се слее с природата, където лесно намира баланса - в случай че го изгуби.

"Желанието ми е всички да сме здрави, по-позитивни и щастливи, да обичаме и пазим планетата Земя и да се наслаждаваме на приключението, наречено живот", споделя Анна.

Затова използва дигиталното пространство с огромно желание, като чрез нейните ежедневни блогове и влогове за веган хранене и пътешествия се стреми да вдъхновява всеки да следва своите мечти и да живее един здравословен и пълноценен начин на живот.

Снимка 625074

Източник: Личен архив

Искрата на кулинарията в нея сякаш първо разпалва неволята. След като напуска родния си дом, за да учи висше образование в София ѝ се налага да готви сама за себе си. Така започва да си записва любими рецепти в тефтери, разпитва майка си и баба си за техните трикове и тайни, след което се престрашава и сама да експериментира още по-смело, опитвайки рецепти от кулинарни сайтове на известни готвачи.

"Ставах все по-добра в това и започнах даже да мисля свои собствени интерпретации на най-различни ястия." Впоследствие се запалзва и по йогата, започва да пътува, мирогледът ѝ се разширява и променя в посока, която чувства, че тялото ѝ няма нужда от месо. Така става първо пескетерианец - човек, който не яде никакво друго месо, освен риба. След няколко години отказва и рибата, и става вегетарианец.

La Fève, Павел Павлов, Дария Русанова и тайната на шоколадовите им бижута

Българските майстори на шоколада с цял куп световни награди

Павел Павлов и Дария Русанова за нестандартните бонбони на La Fève и новите им шоколадови изненади

"След това се запознах с грозната реалност, която стои зад фермите за отглеждане на животни за млечни продукти и месо, тяхното влияние не само над съдбата на тези невинни създания, а и на околната среда, както и здравето на човека." Така Анна изключва всякакви животински продукти от менюто си. Определя го като най-правилното решение в своя живот и споделя, че от пет години не се е чувствала по-добре.

Снимка 625073

Източник: Личен архив

И ако си мислим, че това да си веган е трудно и ограничаващо, ще сбъркаме. Според Анна всеки ден може да опитаме нови храни, да съчетаем нови вкусови комбинации и да открием нови рецепти, без кой знае какви усилия.

"Често веганизирам вече съществуващи класики и създавам техни здравословни алтернативи. Отказът ми да ги консумирам, не означава, че понякога не ми се дояжда пица с кашкавал или паста например, а просто си имам принципи и причини да не го правя."

За да създава рецептите си, Анна черпи вдъхновение най-вече от любовта към храната и готвенето. Доверява се на усета си, води се както от любимите си съчетания и храни, така и от примера на най-различни кулинарни звезди от цял свят.

Но може би най-голямото вдъхновение за Анна идва от пътешествията ѝ по света. Особено тези из Бали - заради огромния брой невероятни веган кафенета и ресторанти, предлагащи иновативни рецепти, презентации, вкусове и идеи. Друго любимо място за Анна е Коста Рика. Остава много приятно изненадана и от Париж.

Снимка 625067

Източник: Личен архив

Не крие обаче, че най-вкусната храна, която е опитвала, не е в Европа, а отново в Индонезия. Това е темпе в Бали, "приготвено по техния специален начин в най-различни ястия". Темпе е прекрасен заместител на месото, изключително богат на витамини и минерали продукт. Представлява ферментирали соеви зърна, които се приготвят със специална плесен, наречена ризопус.

Що се отнася до менюто на Анна у дома, тя обожава да похапва кърита, които са много засищащи в компанията на ориз. Обича и овесени каши, които приготвя като десерти с вкусове на тирамису, сникърс, боровинков чийзкейк, шоколадово-карамелен вкус или друго.

Харесва и смути купи, които топира с гранола, фъстъчен тахан и кокосов чипс, както и Буда купи, изобилстващи от разнообразни компоненти, като например хумус, авокадо, едамаме, темпе, сладък картоф, чушка, свежи салати и много други.

"Общо взето се старая да "изяждам дъгата" всеки ден", не крие Анна. С рецептите си пък иска да покаже, че да си веган не е лишение, защото има изобилие от невероятни храни, с които се получават невероятни резултати.

А година след Master Chef Анна най-накрая се вдъхновява и събира смелост, за да създаде своята първа физическа кулинарна книга "Здравословно, Вкусно, БОХО с Анна". След нея някак естествено идва и приложението Veganna, което ни помага да се храним и живеем по един по-здравословен начин.

Как се роди идеята за Veganna?

Любовта ми към този начин на хранене ме доведе то създаването на мобилното приложение Veganna, където събирам веган рецепти на едно място. Всички, които съм споделяла досега в интернет пространството или съм записвала по хвърчащи листове, докато съм експериментриала в кухнята и не съм имала време да заснема. Kакто и тези, които планирам да споделям занапред.

Идеята ми е да са лесно достъпни за всеки и чрез удобните филтри за търсене като "без глутен", "без ядки", "без соя" и други, да помогнат на всеки потребител да открие най-подходящите за него рецепти, в случай че има алергия или непоносимост към конкретен тип храни.

Създала съм и филтри като "високо протеинови", "под 30 минути", "ниско калорични", "с малко съставки" и други, за да е максимално лесно за всеки да открие точно това, което му е необходимо на момента.

С какво се отличава приложението ви?

За всеки, който има нужда от повече идеи за пълноценни хранения през деня, създадох разнообразни хранителни планове, според различните нужди и цели.

Моята мисия е да улесня хората максимално да се хранят с изцяло растителна храна, затова има и удобен за използване списък за пазар, който позволява да се добавят всички съставки от всяка една рецепта или само тези, които не са налични в кухнята на потребителя.

Снимка 625069

Източник: Личен архив

Към всяка рецепта е предоставена информация за калории и микронутриенти за порция, както и информация колко време отнема, за да бъде приготвена.

Ясно е колко порции се получават и има опция за умножение, ако се налага да бъде приготвена за повече хора. Има функция за запазване на любими си рецепти, за да може да се откриват лесно и бързо в раздел "Любими" и да се приготвят отново и отново. Може да се избира дали съставките да се показват в чаши или грамажи и да се сменят по всяко време.

Кои са трите ваши фаворита от веган рецептите за основни ястия?

Дал Къри - една от най-любимите ми рецепти за къри. Прави се с червена леща и много подправки. Сервира се с ориз басмати, сварен с куркума и канела. Изключително лесно за приготвяне ястие, богато на протеини от растителен произход и повече от засищащо.

Зимна (или сезонна) Буда Купа - приготвям я със сезонни зеленчуци, например сладък картоф, карфиол, чушка, броколи като ги запичам във фурната с подправки. Отделно мариновам темпе или тофу по любимия си начин и сервирам всичко това в една голяма купа със сварена киноа, заливам с любимия таханов сос и добавям авокадо и магданоз за свежест. Високо протеиново, засищащо и подходящо за начинаещи в кухнята решение за обяд или вечеря.

Зимна Буда Купа

Източник: Личен архив

Зимна Буда Купа

Паста Алфредо с гъби и спанак - лесно, бързо, изключително вкусно и засищащо предложение отново. Обожавам да приготвям тази паста със сезонни гъби, които откривам и бера лично като манатарки, булки или печурки. Избирам пълнозърнеста паста, задушавам гъбките с чесън и лук, през това време приготвям най-кремообразния сос със кашу, накрая комбинирам всичко и добавям спанака за свежест. Получава се абсолютно невероятна вечеря за 20 минути.

Паста Алфредо

Източник: Личен архив

Паста Алфредо

А веган десерти?

Аз съм истински фен на тирамису с шам-фъстък и използвам всяка възможност да го приготвя. Понякога е под формата на овесена каша, друг път смути или пък сурова торта. Приготвяла съм множество здравословни и веган версии на оригинала, както и такава с матча, или така нареченото "матчамису".

Отскоро обаче съм фен на една още по-невероятна комбинация, в която се влюбих от първа хапка. Шам фъстък тирамису с домашни сочни бишкоти, напоени с кафе, в комбинация с крем, в който има щедро количество тахан от шам фъстък.

Тирамису с шам-фъстък

Източник: Личен архив

Тирамису с шам-фъстък

Вторият ми избор е моят емблематичен веган чийзкейк "Солен Карамел", който ми осигури мястото в Master Chef. Няма нужда да говоря за него, той трябва да се опита.

Солен карамел

Източник: Личен архив

Солен карамел

Лимоново-малинов чийзкейк, който е суров и веган. Блатът има вкус на меки бисквитки, направен е изцяло от ядки и фурми, а за приготвянето му са необходими не повече от пет минутки. И най-добрата новина е, че този чийзкейк се приготвя без печене.

Какво бихте препоръчали на веган ентусиастите в България?

Да не се отказват, защото най-трудното като във всяко едно ново начинание е началото. С времето ще свикнат да приготвят храната си бързо и лесно, ще научат нови рецепти и комбинации. Също да не се поддават на влиянието на хора, които не ги разбират и никога не са опитвали да се хранят по този начин.

За съжаление е трудно и е често срещан проблем да бъдем осъждани не само от непознати, а и от най-близките си за избора си, които, едва ли не, смятат, че ще имаме летателен изход, но реално това е далеч от истината. Ето, аз самата, както и още безброй много хора по света, съм живо доказателство за това, че можеш да бъдеш напълно здрав и дори да бъдеш своята най-добра версия, хранейки се по този начин.

Лимоново-малинов чийзкейк

Източник: Личен архив

Лимоново-малинов чийзкейк

Всичко с времето си, имайте търпение. В България сме доста години назад, но и тук това ще бъде прието като нещо нормално рано или късно. Пък и кой определя, че да се храниш с животински продукти е нормалното, а не обратното? Слушайте тялото си и най-вече вярвайте в своите причини.

#FoodGram - Даниела Ламбова, която загърби корпоративния свят, за да открие щастието в десертите и фотографията

Десертът като призвание – Даниела Ламбова за страстта към сладкото и фотографията

Да загърбиш корпоративна кариера, за да превърнеш творчеството си в професия

Какво следва оттук нататък за Анна Стойкова?

Започнах да водя ритрийти от тази година заедно с моя приятелка и сродна душа. Стартирахме това лято през юни с Гърция. После ще минем и през Португалия, Испания, а годината ще завършим подобаващо с най-мечтания досега ритрийт на остров Бали.

Ще готвя за всички тези хора храната, с която се чувствам своята най-добра версия, ще им провеждам уъркшопове и ще ги запознавам с основите на този начин на хранене, а моята партньорка ще води йога и езотерични практики. Заедно ще им покажем най-любимите си места, включващи културни и природни забележителности и веган заведения.