Бъркаме с голямата лъжица в Instagram, за да извадим оттам хората, които правят социалната мрежа по-вкусна. #FoodGram e поредица за всички, които не само готвят, но и снимат храната по-красив и вкусен начин.

На всекиго се е случвало понякога да иска просто да грабне палатката, да запали колата и да отиде на някое красиво място, за да се откъсне от ежедневието. Лошото е, че все нещо изниква и доста често човек се отказва.

Нищо обаче не може да спре Рая Радичкова и Александър Недялков, когато са решили, че ще зарежат всичко и ще се заровят дълбоко в природата. Именно те стоят зад Bivouac - профил в Instagram, чрез който показват не само колко красива е природата, но и че няма нищо страшно в готвенето на открито.

Рая и Александър са двойка както в личния живот, така и в работата. Занимават се с телевизия и създават рекламно и документално съдържание.

Но страстта към пътуването и къмпингуването и Рая, и Александър си я имат още преди любовта да пламне помежду им. Разбира се, по време на пандемията тя се засилва. "Това беше единственият начин да пътуваме свободно", спомнят си.

Тогава забелязват, че всички строги мерки са накарали все повече хора да излизат от домовете си, за да търсят утеха и отдих сред природата. "Имаше хора, които не са ходили на планина, но го направиха за първи път... Хора, които никога не са ходили на къмпинг, а прекараха по месец на палатка", споделят двамата.

И точно покрай пандемията и тяхното бивакуване на Рая и Александър им хрумва идеята за Bivouac.

"Повече от 10 години работим в телевизионни формати и заради работата ни в MasterChef и други кулинарни проекти се вдъхновихме да създадем наше пространство, свързано с храна."

#FoodGram – Гери Баева от MasterChef ни води отвъд пределите на вкусното

Отвъд пределите на вкусното – невероятният свят на Гери Баева от MasterChef

Гери споделя за предизвикателствата да поддържаш кулинарен профил в Instagram, за вкусните десерти и триковете в кухнята

Повечето свободно време, което им се е отворило, са прекарали сред природата и са решили да започнат да снимат и готвят.

"Това съдържание намери място в профила ни в Instagram, а отскоро и в книга за готвене на открито."

Чрез Bivouac двамата искат да обърнат внимание на сравнително нова кулинарна тема, каквато е готвенето на открито. А и за тях е удоволствие да адаптират класически рецепти към полевите условия, които са далеч по-предизвикателни от тези в една добре оборудвана кухня.

В момента всяка рецепта, която Рая и Александър приготвят, им се получава, но в началото е имало и неуспешни опити. Причината, или по-точно пречките, е най-вече в спецификата на готвенето на огън, които е трябвало да усвоят.

Двамата приготвят много и различни неща за хапване, когато бивакуват, затова и не могат да се сетят кое ястие най-често присъства в менюто им. Но пък са сигурни какво биха приготвили, ако им отидем на гости, за да ни впечатлят - печени банани с шоколад и горски плодове, запечено сирене с прошуто, шишчета със скариди и чоризо, бургери, сандвичи, приготвени на чугунения им тост, или печена царевица с билково масло.

Преглъщаме и смело започваме да ги разпитваме за кулинарната книга "Бивак", която издават самостоятелно.

Всъщност идеята се е родила спонтанно миналата година, когато са решили, че вече имат достатъчен запас от изпитани рецепти за готвене на открито за споделяне. А в книгата, освен 60-те рецепти, има и точните координати на любимите им места за бивакуване.

#FoodGram: Станка Стоянова и дефиницията ѝ за здравословно хранене

Здраве от градината – защо сезонното хранене е най-доброто за нас

Станка Стоянова за здравословното хранене, за диагнозата Хашимото и за отглеждането на зеленчуци на село

Основният принцип за подбор, който следват, е рецептите да бъдат максимално лесни за приготвяне - с малко техники, но в същото време да разнообразят обичайните кюфтета и пържоли на скара.

"Храната е семпла и бърза за приготвяне", казват Рая и Александър. "Не целим да учим хората, а да ги вдъхновим - както да се осмелят да готвят навън, така и да приготвят някоя от идеите у дома."

Кой е най-ценният урок, на който бивакуването ви научи?

Не знаем дали са точно уроци, но определено бивакуването ни научи да се изключваме, да се наслаждаваме на природата, да я пазим или по-скоро да не ѝ пречим. Научи ни да излизаме от зоната на комфорт, където всъщност е най-удобно и най-вкусно.

Кой е най-любимият и кой най-лошият ви спомен от бивакуване?

За щастие нямаме лоши спомени, само няколко по-студени вечери. Спомняме си една нощ около язовир "Пчелина" през месец юни, когато през нощта температурите паднаха до 0 градуса. Иначе най-хубавите ни спомени са от сутрините в района на Широка поляна, където мъглите на изгрев са магия.

Без какво в багажника никога не тръгвате за поредното пътуване?

Без малък газов котлон и без сета ни за кафе. Без кафе не можем да се насладим и на най-красивия изгрев. Също така винаги носим малки и големи термоси с вода, базисни продукти в хладилната чанта, барбекю (нашето е бездимно огнище, което служи и за стопляне), маса, столове и спални чували. Палатката е на покрива на колата.

Разкажете ни малко повече за предстоящото ви пътуване до Свалбард?

Пътуването ни до Свалбард е съвместно с Panic Frame. От няколко години те организират алтернативни приключения до доста интересни дестинации. Свалбард е едно от тях. Ние, като любители на студа и леда, с удоволствие ще заведем група от яки хора до най-северното населено място в света, където белите мечки са повече от хората. Тръгваме с топли дрехи и любопитство, може да се върнем някой ден и да бивакуваме и там.

Бихте ли ни препоръчали няколко профила, които създават съдържание за бивакуване или къмпингуване, които си струва да следваме?

Скандинавците, японците и корейците са много силни. Любимите ни профили са: epicurean_folk (страхотна фотография и скандинавска естетика), kentagomazaki и lamacamper (съдържание от Япония, където бивакуването е на друго ниво) и somewherewilder (двойка от Шотландия, които пътуват с палатка на колата и две кучета).

#FoodGram: Елица Сърбева от CakeAndPancake - софтуерният инженер, който ще ни накара да си оближем пръстите

Как един софтуерен инженер ще ни накара да си оближем пръстите

Елица Сърбева за вдъхновението, за предизвикателството да готви вкусно и красиво и за удовлетворението от готвенето

Също бихме добавили и roamwithdrake (готвене на огън) и undantflykter (фотографка от Швеция, която ни показва целогодишния живот на едни от най-северните населени места).