Бъркаме с голямата лъжица в Instagram, за да извадим оттам хората, които правят социалната мрежа по-вкусна. #FoodGram e поредица за всички, които не само готвят, но и снимат храната по-красив и вкусен начин.

Габриела Христова е сред малкия процент хора, които спокойно могат да заявят, че са постигнали голямата си мечта. И понеже в нейния случай е била да превърне хобито си в професия, от няколко години тя няма нито един работен ден, защото прави това, което обича - снима храна.

Разбира се, преди снимането на храна е просто снимане, защото страстта на Габриела към фотографията предхожда любовта ѝ към кулинарията. Но пък и тогава, и сега тя не спира да експериментира с камерата. "Обичах да снимам пейзажи, хора... изобщо всичко, което ми се стори интересно и красиво."

По онова време Габриела работи в американска корпорация като графичен дизайнер. Новата си страст към заснемането на храната открива по време на първото си майчинство, а през 2018 г. дава живот и на кулинарния си блог.

Постепенно се случва и неизбежното - кулинарните ѝ снимки биват забелязани от все повече хора в социалните мрежи и хобито се превръща в бизнес.

Днес Габриела чувства, че е постигнала мечтата в живота си и въобще не съжалява, че е напуснала работа, защото оттогава се усеща "по-пълна с живот и смисъл от всякога". А решението не е било трудно, защото и двете ѝ професии имат нещо общо - творчеството. "На мнение съм, че ако човек е творец в една сфера, то той може да твори във всяка, която пожелае."

Графичният дизайн не остава изцяло зад гърба ѝ, а влиза в употреба в работата ѝ в момента, защото изготвя дизайн за менюта на ресторанти. Понякога приема и проекти, свързани изцяло с предишната ѝ професия, които просто ѝ се струват интересни.

#FoodGram: Ваня Грозева - как се живее с трима мъже вкъщи и къде е балансът между вкусно и полезно

Да оцелееш с трима мъже вкъщи – къде е балансът между вкусно и полезно

Ваня Грозева за поддържането на кулинарен профил в Instagram, за здравословните рецепти и възпитаването на вкуса към хубавата храна

За Габриела Христова перфектната снимка е относително понятие, а и тя самата не обича този тип снимки, при които сякаш всяко едно правило е изпълнено до най-малкия детайл.

"Перфектна е тази снимка, която ще те накара да задържиш поглед няколко секунди. Тази, която ще те накара да помислиш, да оближеш устни и ще ти разкаже история. В перфектната снимка си вложил сърце, а не сухи знания и скъпа камера."

Възможно ли е тогава всяко ястие да бъде снимана вкусно? "Може. Ако го снимам аз", отговаря закачливо Габриела и уточнява, че добре подредените гурме чинии са по-лесни за снимане. Истинското предизвикателство обаче са обикновените домашно приготвени ястия, защото колкото и да обича подобна храна, именно тя не е най-фотогеничната. Въпреки това, задължение на Габриела е да "извади най-красивите черти на модела, независимо дали той е човек, или неодушевен предмет".

Коя храна се снима трудно и коя - лесно?

Някой би казал, колко пък да е трудно да снимаш едно ястие... И може би ще е прав. Като човек, който не се страхува да излиза от комфортната си зона, започнах да експериментирам със "сплаш" снимките и те някак се превърнаха в мой подпис.

Така едни бисквити биха могли да се снимат лесно, като просто се подредят в красива чиния. Същите бисквити могат да се снимат трудно, като решиш да развихриш въображение и да пресъздадеш невъзможното.

А колко да ти е трудно, определяш сам не само във фотографията, но и в живота. И за двете бих казала, че колкото повече си се потрудил и си вложил, крайният резултат е толкова по-задоволителен. Затова съветвам хората: не пестете усилия, не се страхувайте да пробвате, защото невъзможното е само на крачка от това да опитате.

#FoodGram: Рая Радичкова и Александър Недялков от Bivouac – тандемът, който ни учи как да готвим по-добре на открито

Диви приключения - колко по-вкусна може да е храната под открито небе

Рая Радичкова и Александър Недялков за пътуването, за готвенето сред природата и за писането на книга

Колко време тогава отнема заснемането на един кадър за Instagram?

Като фотограф, снимащ за клиенти, съм сметнала всичко до последната минута. Ще ми повярвате ли, ако кажа, че може да отнеме дори няколко дни... Всеки кадър започва с идея за рецепта и продължава с купуване на продукти и нейното приготвяне. Стискаме палци да не се окаже провал и ако всичко е както трябва, преминаваме към заснемане на готовото ястие.

С това не свършваме дотам. Обичам да казвам, че обработката на снимките е половината от работата и стигаме до съвършен кадър, който може да бъде споделен в социалните мрежи.

Без какво не може всяка снимка и всяко ястие?

Една снимка не може без идея, а едно ястие - без подправка.

Какво приготвяте най-често у дома?

Готвя ежедневно, защото много държа да се храним с домашно приготвена, прясна, качествена храна. Не мисля, че има нещо повтарящо се, защото се стремя да има разнообразие и все пак се съобразявам с вкусовете на най-големите критици - децата. Естествено, техните любими ястия са паста, бисквитена торта и палачинки.

Има ли продукти, с които избягвате да готвите?

Като всеки любител кулинар, съм любопитна към различните кухни и начини на готвене. Например веган рецептите и тези без глутен. Всички знаем, че детската диета е изградена предимно от въглехидрати и млечни продукти и ако искаме децата ни да се хранят по-разнообразно, трябва да сме по-креативни, като заменим например кравето мляко с кокосово, пшениченото брашно с бадемово и т.н.

#FoodGram: Елица Сърбева от CakeAndPancake - софтуерният инженер, който ще ни накара да си оближем пръстите

Как един софтуерен инженер ще ни накара да си оближем пръстите

Елица Сърбева за вдъхновението, за предизвикателството да готви вкусно и красиво и за удовлетворението от готвенето

Другата причина е, че живеем във времето на хранителните алергии. На мен самата ми се наложи да спазвам противовъзпалитена диета, което изключваше алергени като глутен, мляко, яйца, соя и други продукти. Осъзнах с какво се сблъскват толкова много хора с хранителни непоносимости и започнах да публикувам алтернативни рецепти на класически ястия.

Кои кулинарни книги бихте ни препоръчали?

Като кулинарен фотограф съм заснела няколко кулинарни книги и със сигурност бих препоръчала едната от тях, която е с рецепти за деца и тя е "Моята кухня - Гурме бебе" на шеф Силвена Роу. Пълна е с чудесни балансирани ястия за деца и със завладяващи фотографии, разбира се.

Друга моя любима кулинарна книга е "Готви умно" на Десислава и Стоян Георгиеви. В нея има чудесни рецепти и не по-малко прекрасни фотографии.

А някои интересни профили на кулинарни фотографи в Instagram?

Instagram е толкова вдъхновяващо място за мен. Последвала съм много профили на кулинарни фотографи и блогъри, които хранят сетивата. Едни от моите любими, от които черпя вдъхновение, са тези на Linda Lomelino и Anja Burgar.