Като винаги се случва, една значителна част от Световното първенство по футбол е вече в историята и за изминалите две седмици стана ясно кои са страните, класирали се за елиминационната фаза на турнира.

Йошко Гвардиол, Хюн-мин Сон, Елиес Скири и какво означават черните маски, с които играят на Мондиал 2022

Защо някои футболисти играят с маски

Черните маски на Мондиал 2022

Някои казват, че това е най-интересната част, защото само най-силните в момента са отсети, но пък други са почитатели и на мачовете от груповата фаза. Факт е обаче, че на всеки футболен фен му е трудно да свикне с идеята, че Мондиал 2022 се играе през зимата.

Но вече е добре известно, че това е така, заради домакинството на Катар. Защото през юли температурите в страната определено няма да са поносими за игра. Но организаторите са се постарали жегата да не бъде проблем, защото всички осем стадиона са снабдени с климатични системи.

Да не говорим, че седем от тях са специално построени за Мондиал 2022, а един тотално реновиран. За първи път Световното първенство по футбол се провежда в Близкия Изток и за първи път в края на годината. А до момента именно това е най-скъпото световно в историята.

От 2010 г., когато спечели правото да e домакин, побеждавайки САЩ, Катар е изхарчила 300 милиарда долара, за да организира турнира. Като в тези пари не се включват само разходите за построяването на стадионите, но и за облагородяването на града. Като например свързването на спортните съоръжения с линии на метрото.

Всъщност едва 10 милиарда долара са похарчени за стадионите, като според Bloomberg по-значителна инвестиция се е оказало метрото, което е струвало на катарците 36 милиарда долара. А най-много пари са похарчени за изграждането на Lusail City, град в близост до столицата Доха, който трябва да стане дом на около 200 000 души.

Интересното е, че през 2010 г. мястото, на което днес е разположен градът, е било пустиня. Но за да се промени това катарците са похарчили 45 милиарда долара. Именно там се намира и Lusail Stadium - бижуто сред стадионите в Катар, където ще се играе и финалът.

Дори наградният фонд на Мондиал 2022 е главозамайващ. От FIFA са осигурили внушителните 440 милиона долара награден фонд. Като 42 милиона долара ще отидат при победителя, 30 милиона при подгласника и цели 27 милиона за този, който остане трети.

Мондиал 2022, Lusail Stadium и стадионът за финала на Световното първенство по футбол

Бижуто, което ще посрещне финала на Мондиал 2022

Какво му е специалното и впечатляващото на Lusail Stadium

Парите обаче не секват до първите три отбора. Четвъртият ще получи 25 милиона долара, а всички от пето до осмо място ще се сдобият със 17 милиона долара. Като цяло нито един отбор няма да си тръгне с празни ръце, защото за всички участници FIFA е осигурила по 1.5 милион долара, с които да покрият разходите около подготовката, пише Bleacher Report.

Мондиал 2022, Ричарлисон, голът му срещу Сърбия и последователите, които е спечелил след него

Един гол срещу Сърбия, и толкова много последователи

Ричарлисон удари джакпота

Наградният фонд е повишен в сравнение с този преди четири години в Русия, когато общата му стойност бе 400 милиона долара, а при победителя - Франция, отидоха 38 милиона долара.