Що се отнася до нейната страст към пътуването, Луиза Ю не приема "не" за отговор. Ако го беше направила, можеше да не е опитала кучешко месо в Северна Корея, да не е зърнала девствените плажове на Сомалия или да не е скачала с парашут в Дубай на 77-годишна възраст. "Всички казаха: "Не отивай в Сомалия, това е опасно", казва Ю пред NPR. "Ако искам да отида някъде, никой не може да ме спре. Харесвам предизвикателствата - по-вълнуващо е. Искам да направя всичко."

Лекси Алфорд - момичето, което на 23 г. вече е обиколило всички държави в света

Момичето, което на 23 г. вече е обиколило всички държави в света

И може да се похвали с рекорд на Гинес

Благодарение на упоритата си решителност, 79-годишната жена вече е постигнала дългогодишната си цел за пътуване, която преследва повече от 50 години. Жителката на Маями е пътувала до всичките 193 страни, признати от ООН, според NomadMania, която страница следи най-пътуващите хора в света. Именно според Nomad Mania, Луиза Ю е един от двамата души от Филипините, пътували до всичките 193 страни, членки на ООН.

Последната спирка от световното й турне е Сърбия, която посещава през ноември 2023 г. Нейни приятели, колеги и пътешественици уреждат да я посрещнат на летището там, за да отбележат постижението й. Израснала в провинция Лейте във Филипините, тя се вдъхновява от филмите, които гледа като дете, предимно американски уестърни. Поставя си за цел да посети тези уникални природни пейзажи, които вижда на екрана, като скалистия фон от филмите на Джон Уейн.

"Видях цялата тази красива планинска природа, езера и коне за езда", казва тя. "Така започнах да мечтая и да си казвам, че един ден ще видя света." Първата й стъпка в осъществяването на тази мечта е в началото на 20-те й години, когато пристига в САЩ като студентка на обмен, за да учи медицински технологии. Когато визовите ограничения й пречат да пътува извън САЩ, тя изследва страната с автобуси.

За момента обаче все още има два щата - Кентъки и Оклахома, които не е посетила. "Подвигът около света не беше лесен, казва Ю. Тя чака 15 години, за да получи зелената си карта, за да може да пътува в чужбина. Имало е периоди, в които е работила по три работи наведнъж, за да спести достатъчно пари за пътувания, които обаче си остават голямата ѝ страст.

След като работи в областта на медицинските технологии, Луиза се насочва към кариера на туристически агент, за да може да има по-голяма гъвкавост и да отделя време за пътешествия.

През последните пет десетилетия тя пътува навсякъде, където може. Посещава европейски и азиатски страни, стига и да африкански, като Либия и страни от Близкия изток, като Иран.

Анна Пелова и желанието ѝ да посети всички държави на земното кълбо

Българката, която е на път да посети всички страни в света

Анна Пелова за пътуването като начин на живот

"Не чакай никого", казва тя. "Ако продължа да чакам, това никога няма да се случи, защото възможността понякога идва само веднъж. Винаги мога да правя пари, разбирате ли? Но времето е важно."