Пътешественик по дух и призвание, Анна Пелова е дигитален номад от 16-годишна възраст, когато започва и първата си работа. В момента живее в Лондон и има собствена рекламна агенция, която управлява от всяко едно място по света.

Определя себе си като свободна, любопитна и амбициозна. Обича да чете бизнес книги и да прави дълги разходки. Но освен пътуванията и работата, няма много други занимания.

"Дори понякога си мисля, че без тези две неща съм много скучен човек."

Трудно ни е обаче да го повярваме, защото скучните хора не впрягат цялата си енергия, за да обиколят всички държави на планетата. За момента подобно постижение имат едва между 300 и 400 души. От тях едва около 10% са жени. А забележителното е, че Анна вече е посетила повече от 1/3 от страните на Земята.

Снимка 594310

Източник: Личен архив

Всичко започва, когато е на 12 години. "Гледах документален филм за Ричард Брансън, който обикаляше света с балон. Още тогава се вдъхнових и си казах, че искам да пътувам, но ми се виждаше невъзможно. Все пак Брансън беше милионер, за разлика от мен."

Така се ражда една мечта, която живее в Анна повече от 20 години. И въпреки че до 2020 г. вече е посетила около 35 страни, пандемията променя ситуацията.

Точно когато всичко е толкова затворено и ограничено, тя решава, че не просто иска да пътува, а желае да се докосне до магията на всяка една от 195-те признати от ООН държави по земното кълбо, плюс Косово и Палестина, които са частично признати. Така в периода на световната пандемия между 2020 г. и 2022 г. Анна посещава още цели 45 нови страни.

"Това е доста бързо темпо и е доста уморително. Въпреки това, надявам се до средата на 2023 г. да съм посетила 100 страни. А всички - може би преди да навърша 40." А това е само след седем години...

Въпреки умората, Анна обича да организира сама пътуванията си. Може да се рови из интернет и да търси добри оферти за самолетни билети и хотели с часове. Не тръгва без лаптоп, телефон, дебитна карта и паспорт. Но пък е на мнение, че всичко останало като проблем, може да намери своето решение.

Най-голямото предизвикателство обаче е културният шок. "Някога си мислех, че с опита ще "претръпна" към това, но е точно обратното." Причината: колкото повече пътува човек, толкова по-често му се налага да се сблъсква с конфронтацията между различните култури.

Първият й подобен сблъсък е още с първата държава (Австрия), която посещава като ученичка. И така до последната (за момента) - Азербайджан.

А що се отнася до страната, в която Анна е била най-много пъти, това е Америка. Броят е 10, като е посетила всички щати, които са ѝ били интересни. В това число влизат Ню Йорк, Флорида, Калифорния, Хаваи, Невада, Масачузетс.

Джесика Набонго - първата чернокожа жена, посетила всички страни в света и документирала това

Жената, посетила всички страни в света

И документирала това

"Харесва ми да се връщам в Щатите, защото е много разнообразна страна и е добро място за създаване на контакти."

Снимка 594313

Източник: Личен архив

А контактите са важни за Анна. Тя пътува не само за удоволствие, а и за да събира историите на най-успешните предприемачи по света. Истории, които от седем години записва в книга, защото смята, че ще е от полза на много хора.

"С течение на годините много неща се промениха. Много от предприемачите станаха и мои ментори, като същевременно ми помогнаха да развия собствения си бизнес", казва Анна.

Планира да издаде книгата си през 2023 г. и смята, че най-ценното в нея е инвестираното време. А за да пълни и нея, и сърцето си с истории, тя продължава да пътува. Съветва и ние да го правим. Зимата препоръчва да посетим Централна или Южна Америка. За по-бюджетно пътуване - Мароко или Египет.

Коя е любимата ви дестинация?

Япония, защото е като друга планета, а и защото съм фен на културата, кухнята и езика им. Няма нещо японско, което да не ми допада. Сякаш имам малък процент японски гени.

Къде не бихте се върнали никога?

Малдивите. Наскоро посетих "другата част" на тази страна, а не лъскавите ризорти, които виждаме в Instagram. Там, където живеят местните, плажовете бяха заринати с боклук. Хората просто хвърлят и не им пука за околната среда. Дори след като направих видео и го качих в TikTok, получих много лични нападки и обиди , че "създавам" лош имидж на страна.

Единственото, което ми хареса в Малдивите, е природата. Всичко свързано с културата беше катастрофално преживяване. Като цяло усетих много нападателно поведение към чужденците.

Случката, която никога няма да забравите?

Когато прекосих границата с Перу нелегално. Не беше планирано и не беше никак разумно, но се случи. Това бяха най-вълнуващите и едновременно най-стресиращи пет дни в живота ми.

Направих го с лодка от Боливия. Заради пандемията сухопътната граница беше затворена, но на местните им беше позволено да преминават с тези лодки по една малка река. И въпреки че за туристите не беше, си казах защо не, ще правя като местите. Така стигнах до Куско и обратно. Перу е изключително красива страна и със сигурност бих се върнала. Този път легално.

Най-вкусната храна, която сте опитвали по време на пътуване?

В югоизточна Азия, тъй като храната там е най-разнообразната и най-шарената в света. Мога да съм там три месеца и всеки ден да опитвам нещо различно. Няма друго такова място.