Лекси Алфорд от Невада Сити, Калифорния, наскоро счупи световния рекорд на Гинес и стана най-младият човек, пътувал до всяка една официално призната страна по света. На 23-годишна възраст тя е посетила 196 държави в опит да предизвика себе си и да надскочи границите на това, което вярва, че е възможно за една жена, пътуваща сама.

Лони Джеймс - жената, която обикаля света, за да се среща с мъже от различни страни

Жената, която обикаля света, за да се среща с мъже от различни страни

34 първи срещи в 19 държави за година

Лекси използва предимно самолети, лодки и влакове, за да се придвижва. Определя последния вид транспорт като свой любим, "тъй като можете да се взирате през прозореца в постоянно променящите се пейзажи", споделя тя пред Insider.

Пътуването с влакове е форма на "бавно пътуване", продължава Лекси. "Можете да гледате как цели държави прелитат покрай вас."

23-годишната авантюристка споделя, че ѝ е отнело три години, за да посети всяка страна и да подобри световния рекорд. Всъщност тя започва да пътува от много малка, защото майка й притежава туристическа агенция в Калифорния.

"Израснах, като все бях някъде по света с майка ми по време на нейните работни пътувания в повече от 70 страни. И след като спестявах повече от шест години и завърших колеж на 18, реших да се впусна в собствените си приключения."

Не всичко обаче минава по вода и има много препятствия, които Лекси срещна, включително уреждане на визи за влизане в някои страни. Отнема ѝ месеци, за да получи такива за Венецуела, Пакистан и други.

Но предизвикателствата и трудностите се забравят след невероятните преживявания, на които Алфорд се наслаждава по време на своите приключения. "Има толкова много невероятни приключения, които могат да произлязат от пътуването сам, защото сте по-отворени към гостоприемството и взаимодействието с местните жители, отколкото бихте били, когато сте в голяма група хора или с някой друг", споделя пътешественичката. 

Не крие, че обича Египет заради най-добре запазената история в света, а заради добротата на местните има невероятно преживяване в Северен Пакистан. "Най-уникалният остров в света, според мен, е Исландия - земята на огън и лед. Заради най-невероятната природна красота, се влюбих във водопада Анхел във Венецуела", разкрива още тя.

Що се отнася до другите видове транспорт, които Лекси е използвала по време на пътешествията си, тя казва, че пътуването със самолет е било едновременно добро и лошо изживяване, като най-много се оплаква от храната, която повечето авиокомпании предлагат.

Анна Пелова и желанието ѝ да посети всички държави на земното кълбо

Българката, която е на път да посети всички страни в света

Анна Пелова за пътуването като начин на живот

Лекси има удоволствието да се среща с различни хора и различни култури по време на пътуването си, което ѝ помага да научи много житейски уроци. "Когато става въпрос за пътуване сама, особено като жена, е изключително важно да използваш здрав разум", признава тя. Но най-ценното преживяване от всичко е откриването на ново чувство за независимост, категорична е Лекси Алфорд.